Xiaomi update

Xiaomi browser update: alleen dataverzameling na opt-in

Een aantal dagen geleden waarschuwde Forbes ervoor dat Xiaomi data verzamelde van zijn gebruikers. Deze gegevens zouden op een niet-veilige manier worden bewaard, zodat het makkelijk was alles te herleiden naar de gebruiker. Zelf gaven ze aan dat deze beschuldigingen niet terecht waren. Ja, ze verzamelden wel gegevens, maar niet wanneer iemand gebruikmaakte van incognitomodus. Daarnaast gaven ze aan dat de gegevens wel degelijk goed versleuteld werden. Toch komen ze nu met een update voor de Mi Browser en Mint Browser.

Makkelijk te achterhalen

Via verschillende media liet Xiaomi weten nooit data te verzamelen zonder toestemming van de gebruiker. Pas nadat de gebruiker toestemming geeft, worden gegevens opgeslagen. Dit gebeurt volgens Xiaomi steeds versleuteld en geanonimiseerd. Onderzoekers stelden echter vast dat die gegevens alleen met base64 gedoceerd zijn. Dat betekent dat ze alsnog erg makkelijk te decoderen zijn. Herleiden naar een bepaald persoon stelt daarom niet zo veel voor. Bovendien gebeurde het wel degelijk eveneens in incognitomodus. Het moment waarop mensen denken dat ze ‘ongezien’ rond surfen. Ook hield Xiaomi bij welke apps je opende en zelfs welke muziek je afspeelde.

Update: een kleine verbetering

Nu geeft Xiaomi dus een update vrij voor de Mint Browser en Mi Browser. Hiermee kun je zelf aangeven of ze data mogen verzamelen in incognitomodus. Standaard staat het uit, maar ze geven wel aan dat je een ‘verbeterde gebruikservaring’ hebt wanneer je dataverzameling toestaat. Vraag je jezelf af hoe het zit met de rest van de dataverzameling? Die gaat gewoon verder. Je hebt alleen de mogelijkheid om dit uit te zetten als je incognito gaat. Je muzikale voorkeur en al de rest deel je dus nog steeds met Xiaomi.

Karolien Compiet

Karolien is gek op telecom en erg benieuwd wat de toekomst op dat vlak zal brengen. Door hierover te schrijven, houdt ze meteen ook jou op de hoogte!

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.