Wiko stopt in Nederland met de verkoop van smartphones

Nederland heeft een smartphonemerk minder, namelijk Wiko.

Na een lange juridische strijd tussen Wiko en Philips heeft de van oorsprong Franse fabrikant besloten om hun activiteiten in Nederland per direct te stoppen. Het Nederlandse kantoor van Wiko is inmiddels ook leeggehaald en gesloten. De sluiting en het plots terugtrekken uit de Nederlandse markt komt voort uit een patent waarvoor de fabrikant nooit een licentie heeft afgesloten.

Rechtszaak Wiko vs Philips

Kortgeleden heeft het gerechtshof in Den Haag een uitspraak gedaan in een langlopend conflict tussen Wiko en Philips. Het ging hierbij om een patent van Philips. Hierbij moet een fabrikant een licentie afnemen bij deze partij om gebruik te mogen maken van 3G-technieken in de smartphone. Dit heeft Wiko nooit gedaan blijkt uit de gepubliceerde stukken die in handen van Bright zijn gekomen. In 2014 liet Philips aan Wiko nog weten dat voor het gebruik van deze techniek een licentie vereist was. Hier heeft de fabrikant echter nooit gehoor aan gegeven en is het gevecht dus voortgezet in de rechtbank.

Wiko is overigens niet de enigste fabrikant die hun activiteiten in Nederland heeft (moeten) stoppen. Vorig jaar trok Asus ook al hun smartphones al uit de Nederlandse schappen. Ook deze laatste fabrikant had destijds dezelfde rechtszaak verloren tegen Philips. Tegen Archos loopt er nog een rechtszaak. In Nederland verkoopt dit laatste merk geen smartphones en kom je mogelijk enkel tablets tegen.

Desastreuze uitspraak

Het negeren van deze licentie komt Wiko nu erg duur te staan. Zo blijkt dat de fabrikant destijds wel een voorstel heeft gedaan om een vergoeding te betalen voor het gebruik van dit patent. Hier ging Philips echter niet in mee en de rechters vonden ook deze vergoeding te laag. In de uitspraak staat nu ook dat Wiko per direct hun smartphones van de Nederlandse markt moet halen. Het is duidelijk dat de Franse fabrikant, overigens nu in Chinese handen, de rechtszaak verloren heeft. Nu is Wiko in Nederland wellicht niet zo groot, maar deze uitspraak kan mogelijk nog wel grotere gevolgen kennen. Zo loopt dezelfde zaak in nog enkele andere Europese landen. Het is dus goed mogelijk dat Wiko zijn Europese activiteiten compleet moet staken. Dit is nu juist hun grootste afzetmarkt en dat kan dus mogelijk het einde betekenen.

Direct terugtrekken

Na de uitspraak van de rechter heeft Wiko direct stappen ondernomen en verder kwaad te voorkomen. Zoals eerder gezegd is het kantoor in Nederland inmiddels gesloten en leeggehaald. Alle smartphones die nog op voorraad lagen bij de verschillende winkeliers kunnen direct geretourneerd worden naar de fabrikant. Het merk zal in de toekomst ook geen nieuwe poging meer ondernemen om op Nederlandse bodem smartphones aan te bieden. Dit alles wordt bevestigd door de oud-woordvoerder van Wiko tegenover AndroidPlanet.

Voor velen is het merk wellicht een onbekend merk. Wiko verkocht vooral leuke en betaalbare smartphones en kon je misschien het beste vergelijken met Alcatel qua specificaties en prijsstelling. Wie specifiek op zoek was naar een goedkope smartphone zal het merk meermaals voorbij hebben zien komen. Helaas zullen wij nu definitief afscheid nemen van het eigenzinnige en goedkope merk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

De iPhone 12 komt beschikbaar in een nieuwe kleur en verschillende schermformaten.

Schermgroottes en nieuwe kleur gelekt van iPhone 12

Volgend bericht

De Galaxy A11 zal met een triple camera op de markt worden gebracht.

Samsung Galaxy A11 komt met triple camera

Gerelateerde berichten

Total
1
Share