Facebook heeft de ontwikkeling van WhatsApp met advertenties stopgezet.

WhatsApp zal vanaf 2019 met advertenties komen

Na de overname van WhatsApp door Facebook werd plechtig de belofte gedaan dat de populaire applicatie altijd advertentievrij zou blijven. Deze belofte wordt vanaf 2019 verbroken aangezien WhatsApp nu alsnog voorzien gaat worden van adverenties.

Advertenties

WhatsApp bestaat sinds 2008. De oprichters van de applicatie hebben WhatsApp altijd zo laagdrempelig mogelijk proberen te houden. Zo moest de applicatie advertentievrij blijven. Om toch de kosten van ontwikkeling te drukken werd er nog eens geëxperimenteerd om de kosten voor de applicatie naar een euro te brengen. Vooralsnog heeft dit ook geen definitieve doorgang weten te vinden.

De nieuwe eigenaar van WhatsApp wil toch maar al te graag geld verdienen aan de populaire messagingdienst. De invoering van advertenties zal langzaam aan gaan. In eerste instantie zullen de advertenties zichtbaar worden via de ‘Status-update’ binnen de applicatie zelf. Met het toevoegen van deze advertenties wil Facebook de overnamesom van 19 miljard dollar spoedig gaan terugverdienen.

Opstappen

De aankondiging van de komst van deze advertenties komt niet geheel onverwachts. Eerder dit jaar hebben beide oprichters van WhatsApp te kennen gegeven te zullen opstappen binnen Facebook. Volgens beide waren ze het niet eens met het verdienmodel die Facebook rondom WhatsApp ziet. Het was voor beide oprichters dan ook voldoende reden om op te stappen en de regie volledig in handen te geven van Facebook.

Vrije ruimte

Nu beide oprichters van WhatsApp de applicatie zullen verlaten heeft Facebook feitelijk de vrije ruimte om te bepalen hoe met WhatsApp verdient kan gaan worden. De advertenties in de Status-update is nog tamelijk onschuldig. Het zal ons daarom ook niet verbazen als er ook andere zaken op de plank liggen om op een slimme manier de consument te bereiken. Denk hierbij aan berichten die gericht verstuurd worden aan een bepaalde doelgroep. Of het uiteindelijk ook zover zal komen is nog maar de vraag. Facebook heeft immers de eerste belofte over een advertentievrije WhatsApp weten te verbreken.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.