WhatsApp zal voorlopig niet scannen op foto's van kindermisbruik.

WhatsApp gaat kindermisbruik nog niet te lijf

WhatsApp zal vooralsnog niet actief gaan speuren naar foto’s waar mogelijk kindermisbruik in voor komt. Dit heeft de directeur van de populaire berichtendienst vandaag zelf kenbaar gemaakt. In tegenstelling tot Apple, die dit wel gaat doen, zal WhatsApp deze vorderingen voorlopig op de voet volgen.

Privacy WhatsApp

De kwestie ligt wereldwijd gevoelig. Desondanks claimt WhatsApp dat de privacy van de gebruiker met deze ‘scan’ enorm in gevaar komt. Volgens eigen zeggen is het een ‘tegenslag voor privacy’.

We hebben al decennialang computers en er is nooit een mandaat geweest om de priv√©-bestanden op elke desktop, laptop en telefoon te scannen op zoek naar content die illegaal is. Dat is niet hoe software in de vrije wereld werkt.”

Apple

Ondanks dat WhatsApp niets in het plan van Apple ziet, lijkt men alles wel door te zetten. Hiervoor heeft het techbedrijf een intensieve samenwerking gezocht met verschillende hulporganisaties tegen kindermisbruik. Zo heeft Apple nu de beschikking over een database met hashes van foto’s die veelal gebruikt worden bij dergelijke praktijken.

In de praktijk wordt de database versleuteld verstuurd naar alle apparaten van het merken en dus ook naar iPhone’s. Op het apparaat zullen de hashes vergeleken worden met die van de database. Als het aantal matches een threshold overstijgt, stuurt het apparaat een melding naar een Apple-server. De functie zal in de loop van dit jaar werken in de VS.

Tegenstand

Alhoewel het idee van Apple erg nobel lijkt kent het bedrijf ook de nodige tegenstand. Inmiddels hebben zich meerdere partijen zich al kritisch geuit naar de werkwijze van Apple, waaronder dus nu ook WhatsApp. Onder meer de privacy zou enorm geschonden worden. Het wordt ook niet duidelijk hoe vaak een dergelijke scan wordt gemaakt en of je dit kunt tegenhouden.

Het is de vraag of een dergelijk systeem in Europa daadwerkelijk ingezet mag worden. In Europa zijn de regels rondom de privacy een stuk strenger in vergelijking met Amerika. Er is een gedegen kans dat iPhone-gebruikers in Europa geen gevaar lopen voor een dergelijke scan.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.