Waarom wil iedereen ‘dark mode’ gebruiken ?

Moet ik nu dark mode gaan gebruiken op de smartphone ?

De afgelopen maanden is de term dark mode meermaals voorbij gekomen. Het wordt ook nog eens genoemd als de innovatie van de eeuw. Wij waren echter benieuwd waarom ontwikkelaars en gebruikers nu massaal willen overstappen naar deze dark mode. Wat is hier zo speciaal aan en welke voordelen zitten hier nu werkelijk aan?

Dark mode geeft rust

Je gelooft het niet, maar het is juist een donkerder scherm welke meer rust geeft aan de ogen. Hoe donkerder de applicatie hoe meer rust jij ervaart bij het gebruik van deze applicatie. Veel belangrijke applicaties zijn inmiddels beschikbaar in de zogenoemde dark mode. Naast applicaties hebben Android en iOS verregaande integraties gemaakt voor deze eerder genoemde dark mode. Uiteindelijk moet het de ogen direct meer rust geven wanneer je de smartphone gebruikt.

Een mooi voorbeeld welke wordt aangehaald herkennen wij persoonlijk direct. Je wilt in de avond nog even in bed op de smartphone kijken. Op dat moment komt er een bult licht van het scherm af waardoor je ogen zich weer direct moeten aanpassen. Zonder dat je het in de gaten hebt slaap je hierdoor veel later in. Het is juist de dark mode die dit moet gaan voorkomen.

Energie

Het is ver gezocht, maar het heeft zeker raakvlakken met de hedendaagse denkwijze. Veel smartphones beschikken inmiddels over OLED-schermen. Wanneer iets zwart is op het scherm betekent dit dat de pixel wordt uitgeschakeld. Doordat de pixel geen energie nodig heeft zal dit ook bijdrage aan de accuprestaties. Het is momenteel wat ver gezocht en vooralsnog nog niet bewezen dat dit werkelijk effect heeft op de standbytijd. De denkwijze rondom deze uitgeschakelde pixel en de dark mode vonden wij echter wel weer leuk om te melden.

Ervaring

Een jarenlange studie leert ons dat het blijkbaar een stuk prettiger leest op een donkere achtergrond. Is dit dan ook de reden dat in onze tijd de schoolborden zwart waren? Ik ga er maar even niet van uit. Het onderzoek toont aan dat iemand een stuk tekst op een donkere achtergrond beter leest en begrijpt dan wanneer de achtergrond helder of wit is. Hoe dit in onze hersenen wordt verwerkt blijft nog een mysterie, maar wellicht moeten wij in dit onderzoek eens terug gaan naar de dark mode in de avond. Hier wordt een donkere achtergrond als een stuk prettiger ervaren.

Vooralsnog lijkt de dark mode vooral te zijn ontwikkeld om mensen tevreden te stellen en meer rust te geven. De term ‘Digital Health’ is iets van de afgelopen twee jaar en laat nu juist deze dark mode als toevoeging komen op verschillende apps, Android en iOS. Je moet op dit moment zelf nog de keuze maken tussen deze dark mode of de traditionele mode. Het is daarnaast nog niet voor iedereen beschikbaar en slechts in de nieuwste versies. De wereldwijde uitrol zal dus geleidelijk gaan.

De afgelopen periode is zwart ook weer het nieuwe wit geworden. Wat wij hier mee bedoelen is dat de kleur zwart weer helemaal hip is geworden. De dark mode kan, naast rustgevend zijn, ook zijn gelanceerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar zwart of zwarttinten. Wij achten deze kans echter wat kleiner. Ontwikkelaars letten bij kleurkeuzes toch echter wel op de ervaring van hun eigen gebruikers. Uiteraard wordt dit ook uitvoerig getest alvorens het wordt gelanceerd.

Conclusie

Wij zullen het samen eens zijn dat de accu niet drastisch qua standbytijd verlengt zal worden. Langdurige testen zullen dit moeten bewijzen. Om energie te besparen hoef je de dark mode niet te activeren. Het is wel bewezen dat deze speciale donkere modus meer rust biedt aan de ogen. In dat opzicht biedt dit nieuwe ontwerp wel weer voordelen. Wanneer je veel leest op de smartphone schijnt een donkere achtergrond ook een stuk beter te lezen. Vooralsnog heb ik dit zelf niet kunnen testen, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen. Deel ze met ons !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Er zijn beduidend minder pre-orders voor de nieuwe iPhone 11

Verkopen van de iPhone 11 starten zwak

Volgend bericht
Samsung Galaxy S11 en Galaxy Note 11 worden mogelijk samen gelanceerd

Samsung Galaxy S11 en Galaxy Note 11 mogelijk samengevoegd

Gerelateerde berichten
Total
14
Share