Waarom 5G zoveel beter is dan 4G

Waarom 5G zoveel beter is dan 4G

We kennen natuurlijk allemaal het supersnelle 4G-netwerk. Maar sinds de lente van 2020 is ons netwerk nog sneller geworden. Namelijk met 5G. Maar wat is 5G nu eigenlijk precies? Je leest het in dit artikel, waarin we je ook vertellen over de voordelen van 5G en waarom je eigenlijk niet meer zonder kan.

Nog even in het kort. Wat is 5G nu precies?

5G is de opvolger van 4G. Het is nog sneller dan 4G en biedt een een hoge internetsnelheid van 20.000 megabit per seconde. Doordat 5G een hogere frequentie gebruikt, heeft het een hoge netwerkcapaciteit en raakt het netwerk minder snel overbelast. Veel verschillende apparaten kunnen daardoor tegelijkertijd data verzenden en ontvangen. Ter vergelijking: 5G kan een miljoen apparaten per vierkante kilometer verbinden, bij 4G zijn dit er ‘slechts’ honderdduizend. Kortom een groot verschil. Alleen smartphones met een ingebouwd 5G modem kunnen op 5G draaien.

De voordelen van 5G …. voor particulieren

5G internet is supersnel en super stabiel en maakt het leven thuis een stuk makkelijker. Alle apparaten kunnen met elkaar worden verbonden en worden een stuk sneller. Doordat er geen vertraging (latency) is bij het verbinden van het netwerk kun je thuis en onderweg razendsnel video’s streamen en films downloaden. 

Webpagina’s zijn snel geladen en ook gamen gaat een stuk sneller en vloeiender met 5G. Een overbelast netwerk, zoals bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling, is verleden tijd. Miljoenen consumenten kunnen tegelijkertijd internetten en televisie kijken. 

Apparaten kunnen met 5G op elkaar worden aangesloten en zelfsturend worden. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast die vanzelf aan- en uitgaat en aangeeft of bepaalde producten op zijn, slimme verlichting die je met je stem of een app aan- en uit kunt schakelen en een spraakassistent. 

5G biedt je ook veiligheid. Door bijvoorbeeld slimme camera’s op te hangen, weet je altijd precies wie er in huis is geweest. Er zijn ook slimme rookmelders die je via je telefoon op afstand kunnen waarschuwen bij brand in huis. 

5G biedt ook mogelijkheden buiten de deur. Ook in moeilijkere of slecht bereikbare gebieden is er dankzij 5G sneller en stabieler internet. Zo kan je ook tijdens je vakantie op de meest afgelegen plekken iemand direct een foto sturen. En er zijn ook al verschillende pilots voor zelfrijdende auto’s. Die zijn met 5G altijd verbonden met het netwerk en kunnen zo zelf overal naartoe rijden.

De voordelen van 5G …. voor bedrijven en ondernemers

Door de coronacrisis moesten veel mensen thuiswerken. Ook na corona blijven veel mensen thuiswerken, waardoor ze online met hun collega’s communiceren en vergaderen. Dit vraagt om stabiel internet zonder vertraging en haperingen. En dat is precies wat 5G biedt. 

De opvolger van 4G maakt ook het zoeken naar hotspots overbodig. Werknemers hoeven alleen nog maar een 5G-kaartje in hun laptop te stoppen en kunnen overal even snel en efficiënt werken als op kantoor, ook in het buitenland. Openbare 4G-netwerken zijn nog wel eens onveilig en gevoelig voor hacks en datalekken. 5G is een stuk betrouwbaarder en daardoor een veilig alternatief. 

5G biedt ook mogelijkheden voor zelfrijdende werktuigen op het platteland en slimme autowegen die communiceren met zelfrijdende auto’s en banen vrij kunnen houden voor bijvoorbeeld hulpdiensten en bezorgdiensten. Maar ook stoplichten die op groen gaan als hulpverleners of de politie haast hebben of drones die pakketjes afleveren of medische monsters naar het lab brengen. 5G biedt zowel consumenten als bedrijven veel voordelen. En hoewel het nog in de kinderschoenen staat, is het nu al niet meer weg te denken uit ons leven.

En 6G komt er alweer aan

Hoewel 5G pas in 2023 volledig is uitgerold en zijn volledige potentieel benut, wordt er nu al gesleuteld aan het nog snellere 6G dat maar liefst 1000x sneller is dan 5G. De verwachting is dat 6G rond 2030 wordt uitgerold en nog meer extra mogelijkheden biedt voor technologie in het dagelijks leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Renders van de Nokia X21 5G en de Nokia G11 Plus zijn gelekt.

Renders Nokia X21 5G en Nokia G11 Plus gelekt

Volgend bericht
POCO F4 en de POCO X4 GT officieel gelanceerd.

POCO F4 en POCO X4 GT met krachtige chipsets gelanceerd

Gerelateerde berichten
Total
12
Share