Vodafone trekt de stekker uit hun 3G-netwerk

Vodafone heeft aangekondigd dat per 4 februari 2020 hun 3G-netwerk niet meer actief zal zijn. Het komt zeker niet als een verrassing. De provider kondigde deze stap ruim twee jaar geleden aan. Wanneer het 3G-netwerk niet meer operationeel is zal enkel nog hun 2G- en 4G-netwerk actief blijven.

Ruimte vrijmaken voor 4G

Met het uitschakelen van hun 3G-netwerk komt er ruimte beschikbaar voor het 4G-netwerk. Vodafone wil daarom ook deze extra beschikbare capaciteit direct inzetten op hun bestaande 4G-netwerk. Volgens de provider is het uitschakelen van deze oudere netwerktechniek vrijwel zonder gevolgen. De provider claimt dat vrijwel iedere klant inmiddels gebruik maakt van hun 4G-netwerk. Met het beschikbaar komen van extra ruimte op het netwerk komt dit ook ten goede aan de snelheid op het 4G-netwerk. Het is dus eigenlijk een win-win situatie.

Bestaande klanten op Vodafone 3G

Er zijn uiteraard nog wel klanten die oudere smartphones gebruiken welke alleen op 3G werken. Deze klanten zullen automatisch terugvallen op het tragere 2G-netwerk. Ook bij bedrijven kan de klap goed aankomen. In het geval van bestaande apparatuur, waarin een verouderde 3G-modem is verwerkt, zullen deze apparaten ook automatisch terugvallen op het 2G-netwerk. Vodafone heeft echter alle klanten in het najaar van 2017 al geïnformeerd over deze stap. Er is dus genoeg tijd geweest om eventueel bestaande apparatuur te vervangen of over te stappen naar een modernere smartphone, aldus de provider.

Andere providers

Vodafone is zeker niet de enige provider die deze stap zet. Tele2 heeft in de aanloop de snelheid van hun 3G-netwerk verlaagd naar 2Mbit/s. Bij KPN nemen ze echter nog wat meer tijd alvorens hun 3G-netwerk uit de lucht zal gaan. Ergens in 2022 zal ook bij KPN dit netwerk uitgeschakeld worden. T-Mobile is de enige die een compleet andere koers vaart. Eind volgend jaar zullen zij hun 2G-netwerk uitschakelen en blijft het 3G-netwerk gehandhaafd.

Alle informatie over de uitschakeling van het 3G-netwerk bij Vodafone kun je hier nalezen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.