Vodafone start uitrol 5G

Vodafone 5G

Vanaf vanavond is 5G beschikbaar in delen van Noord-Brabant en in de Randstad. Daarmee is Vodafone de eerste provider die 5G beschikbaar stelt in Nederland. Uiterlijk eind juli willen ze klaar zijn met de uitrol in heel Nederland. 

Beperkt effect

Voorlopig is het effect van dit nieuwe netwerk nog erg beperkt. Het aantal toestellen dat al 5G ondersteunt is redelijk klein, denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S20 en de Oppo Find X2. Daarnaast ligt de snelheid momenteel nog niet veel hoger dan die van 4G, slechts zo’n 10 procent. Dit komt omdat Vodafone momenteel de 4G-frequenties ook gebruikt voor 5G, wat men spectrumdelen noemt. Dit moet ook wel, want het 5G-netwerk is namelijk nog niet beschikbaar. De eerste 5G-veiling staat pas gepland voor juni.

Vodafone belooft 1 Gigabit per seconde

Vodafone nam vorige maand 5G op in hun mobiele abonnementen. Een deel van de Vodafone klanten, degene met een Red of Red Pro abonnement, moeten hiervoor niet bijbetalen. De rest moet voor deze upgrade 2 euro per maand extra betalen. Hoewel er momenteel dus slechts een snelheidsstijging (download) van 10 procent valt te verwachten, beloven ze in de toekomst maximaal 1 gigabit per seconde. Dat is ongeveer drie keer zoveel als het maximum bij 4G. Naast een stijging van de downloadsnelheid wordt de reactiesnelheid lager. Deze verbetering zou zo’n 30 procent bedragen. Dit merk je vooral als je films streamt of games speelt.

5G onderwerp van veel gesprekken

Momenteel wordt er erg veel over 5G gesproken. In veel gevallen niet in de positieve zin, maar als onderwerp van verschillende complottheorieën. Niet alleen gaan er de meest aparte verhalen rond over de mogelijke effecten van 5G, er werden ook reeds de nodige zendmasten in brand gestoken. Dit baart Vodafone uiteraard zorgen, geven ze aan. Maar ze willen hun plannen niet vertragen door “desinformatie over 5G en de sabotage van zendmasten”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Binnenkort komt HTC met een nieuwe mid-ranger; de Desire 20 Pro.

HTC komt binnenkort mogelijk met de Desire 20 Pro

Volgend bericht
De OnePlus Z zal in juli het levenslicht zien.

OnePlus Z wordt mogelijk in juli gelanceerd

Gerelateerde berichten
Total
1
Share