Vodafone biedt sinds 2 maart nu ook Red Unlimited aan.

Vodafone start met testen van 5G in Maastricht

Maastricht heeft een primeur als het om 5G gaat. Vodafone heeft deze week een testlocatie gemaakt waar de provider gaat testen met 5G. Andere providers werken nog met afgesloten testruimtes, maar Vodafone werkt in Maastricht in de open lucht. Met deze pilot gebruikt Vodafone de resultaten om het netwerk te verbeteren.

Niet openbaar

Ondanks dat Maastricht nu over een 5G verbinding beschikt kun je er helaas geen gebruik van maken. De verbinding is namelijk niet opengesteld voor Vodafone klanten. Heel erg jammer is dit ook niet, want slechts een handjevol Nederlanders hebben wellicht de beschikking over een smartphone die werkelijk 5G kan verwerken.

Een andere goede reden dat de verbinding niet openbaar gemaakt wordt is vanwege het feit dat Vodafone alles wil testen. De provider maakt gebruik van de gelegenheid om het netwerk te finetunen voor 5G. In de test speelt snelheid geen rol volgens de provider en hier brengt Vodafone dan ook geen gegevens over naar buiten. Daarnaast gebruikt Vodafone de stad Maastricht als referentiepunt. Later dit jaar wil Vodafone 5G in Eindhoven gaan uitrollen waarbij zowel bewoners als ondernemers gebruik kunnen gaan maken van 5G via de provider.

5G smartphones

Op dit moment is er slechts een beperkt aanbod in smartphones die ook daadwerkelijk 5G aan kunnen. Steeds meer fabrikanten werken aan de ondersteuning voor 5G en de eerste modellen komen dan ook dit jaar op de markt. Meer en meer smartphones zullen uiteindelijk in 2020 de nieuwe standaard gaan ondersteunen. Zo zullen de iPhone’s voor dit jaar nog geen 5G gaan ondersteunen. De verwachting is wel dat Apple volgend jaar de nieuwe iPhone’s met 5G zal gaan uitleveren. Fabrikanten zoals Samsung en Huawei brengen speciale smartphones op de markt voor de ondersteuning van 5G. Ook hier zullen wij volgend jaar de verschuiving gaan zien dat het standaard op elke smartphone ondersteunt zal gaan worden.

Providers

Momenteel test elke provider in Nederland met 5G. Zo werken ook KPN en T-Mobile aan 5G al is dit nog wel zeer kleinschalig of zelfs in een afgesloten testruimte. Wanneer deze providers ook daadwerkelijk in de open buitenlucht willen gaan testen is onbekend al zal dit niet lang op zich laten wachten. De veiling voor de frequenties van 5G wordt eind dit jaar of begin volgend jaar gehouden. Na deze veiling kunnen providers hun masten werkelijk gaan aanpassen naar de nieuwe mobiele internetsnelheid. Providers zijn er dus bij gebaat dat ze volop testen om een snelle uitrol te kunnen garanderen. Vodafone lijkt hierin nu de voorsprong te hebben ten opzichte van KPN en T-Mobile.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.