De downloadsnelheid op het netwerk van Vodafone en HollandsNieuwe zijn verhoogd.

Vodafone en HollandsNieuwe verhogen mobiele downloadsnelheid

Vodafone heeft de downloadsnelheid op hun 4G+ netwerk verhoogd naar 350Mbit/s. Oorspronkelijk was dit 250Mbit/s. Bij de dochteronderneming HollandsNieuwe werd eerder ook al de snelheid verhoogd. De snelheid bij deze provider is verhoogd van 150Mbit/s naar 250Mbit/s. Met deze wijziging heeft Vodafone weer een voorsprong als het gaat om de downloadsnelheid.

Theoretische snelheid

Vodafone en HollandsNieuwe hebben er zelf weinig kenbaarheid aan gegeven. De website Bestemobieleproviders kwam er bij toeval achter dat de gewijzigde snelheid werd vermeld op de website van Vodafone. Bij navraag bij de provider bevestigt Vodafone dat de snelheid op het netwerk inderdaad stilletjes is verhoogd. Deze wijziging is echter wel recentelijk doorgevoerd. Bij HollandsNieuwe is de wijziging in de downloadsnelheid al eerder deze maand doorgevoerd.

De genoemde netwerksnelheid op de beide websites zijn echter wel theoretische snelheden. In de praktijk zal deze snelheid vrijwel nooit gehaald worden. De snelheid wordt mede bepaald door de smartphone zelf, de locatie en hoe druk het is op het netwerk. In de meest ideale omstandigheden kan Vodafone echter wel deze nieuwe downloadsnelheid aanbieden.

Onderzoek snelheid Vodafone

Op basis van deze informatie is er ook een onderzoek gestart naar de werkelijk gemiddelde snelheid op een netwerk. T-Mobile claimt bijvoorbeeld dat het netwerk een theoretische downloadsnelheid heeft van 450Mbit/s. Werkelijk biedt de provider echter 225Mbit/s aan hun klanten aan. Bij KPN is er een soortgelijke situatie aan de hand. Deze provider biedt een capaciteit van 500Mbit/s, maar werkelijk wordt er 225Mbit/s geserveerd. Bij deze twee providers ligt echter de gemiddelde downloadsnelheid op 75Mbit/s. Dat is dus wel een fors verschil.

Vodafone heeft zelf nog geen uitspraken gedaan over de gemiddelde downloadsnelheid op hun netwerk. Dit geldt dan uiteraard ook voor HollandsNieuwe. Op basis van de informatie die T-Mobile en KPN geven kan er een globale rekensom gemaakt worden. Wanneer je klant bij Vodafone bent kun je met een gemiddelde snelheid van 100Mbit/s downloaden. Bij HollandsNieuwe wordt er wel een hogere snelheid aangeboden in vergelijking met T-Mobile of KPN. Gemiddeld genomen zal de snelheid echter wel lager liggen om verschillende technische redenen. Bij deze provider zal de nieuwe gemiddelde downloadsnelheid liggen op 50Mbit/s.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.