Vijf maal meer antennes nodig voor 5G

Providers die 5G willen gaan aanbieden hebben wellicht vijf maal meer antennes nodig dan nu het geval is met 4G. Dit blijkt uit een livetest van de provider KT tijdens de Olympische Spelen. De Zuid-Koreaanse provider had een testlocatie gebouwd rondom het Olympische Dorp. Normaal heeft de provider 46 4G-antennes nodig voor dit gebied, maar voor 5G waren er 212 antennes nodig.

Frequentie

Het is bekend dat 5G op een hogere frequentie werkt. Doorgaans zal 3.5Ghz gebruikt worden. KT heeft naast deze frequentie ook gebruik gemaakt van 28 Ghz. Door het gebruik van deze hogere frequenties kan via 5G ook een hogere snelheid aangeboden worden. Het nadeel van deze hogere frequentie is dat deze minder goed in gebouwen doordringt. Ook het bereik vanaf de mast is vele malen lager. Om toch dezelfde dekking te bieden op deze frequentie heeft KT dus 212 antennes moeten plaatsen voor hetzelfde resultaat.

Hoge kosten

Topman Won-Yeol Lee van KT noemt deze aantallen alarmerend. Zowel providers als hun zakelijke partners moeten naar goede oplossingen zoeken om zo de kosten van het exploiteren van 5G te drukken. Met de huidige setup gaan providers zelf failliet, aldus de topman van KT. Juist door de hoge kosten zijn providers en zakelijke partners naarstig op zoek naar toepassingen om het bereik te vergroten. Deze samenwerking heeft nooit eerder plaatsgevonden. Bij 3G was dit nog niet nodig en bij 4G was de samenwerking nog minimaal. Bij 5G is de samenwerking nu juist cruciaal om zo de hoge kosten te kunnen dekken.

Verwachting in Nederland

Recentelijk is er in Groningen een subsidie vrijgegeven voor een grotere testlocatie van 5G. Rondom deze testlocatie zijn er ook enkele bedrijven verbonden die samen naar de commerciele mogelijkheden van 5G gaan kijken. De eerste 5G toepassingen worden in 2020 verwacht en vermoedelijk zal dit enkel zakelijk zijn. Wanneer consumenten ook van deze nieuwe snelheid gebruik kunnen maken blijft dan ook een groot vraagteken. Nu ook de hoge kosten een belangrijke rol gaan spelen is het de vraag of 5G wel betaalbaar is voor consumenten.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.