Vertraagde 5G frequenties werken volgens KPN in hun voordeel

Een vertraging in een frequentie voor 5G kan volgens KPN ook voordelen hebben.

Volgens Joost Farweck, nieuwe directeur van KPN, zijn er veel voordelen bij het later beschikbaar komen van de 3,5GHz- en 26GHz-frequenties voor 5G. Dit maakte de directeur bekend tijdens het Telecom Insights-congres. Volgens hem kan KPN wijzer worden van kinderziektes bij andere providers in het buitenland.

Uitrol in 2022

De benodigde 3,5GHz- en 26GHz-frequenties voor 5G zullen pas in 2022 werkelijk beschikbaar komen. Vanaf dat moment kunnen providers direct beginnen met de uitrol van 5G in Nederland. Eerst was 2021 het jaar waarin 5G in Nederland beschikbaar zou komen. De uitrol van 5G heeft dus nu vertraging opgelopen, maar elk nadeel heeft ook weer zijn voordeel. Met deze vertraagde uitrol kan KPN in andere landen goed kijken naar kinderziektes bij het uitrollen. Deze kinderziektes kunnen nu door de provider op voorhand worden aangepakt. Met deze werkwijze kan KPN in 2022 direct en snel een betrouwbaar 5G-netwerk optuigen in Nederland.

De vertraging in de vereiste frequenties komt mede door een satellietstation in Burum die nog in gebruik is door de militaire inlichtingendienst MIVD. Deze gebruikt momenteel voor de 3,5GHz-frequentie. Per 2022 komt deze frequentie vrij waarna ook de 26GHz-frequentie beschikbaar komt. Provider kunnen begin volgend jaar al wel meedoen met een veiling voor de eerste 5G frequenties. Het gaat hierbij dan om de 700MHz, 1400MHz en 2100MHz frequentie.

Absoluut niet later

Volgens de KPN directeur is een vertraagde uitrol van 5G in Nederland nog geen direct probleem. Het moet echter niet verder vertraagd worden. Als het hierna nog verdere vertraging oploopt zal Nederland achterlopen in de adoptie van 5G. Inmiddels zijn er al verschillende providers in andere landen die de 26GHz-frequentie in gebruik hebben genomen. In enkele andere landen wordt inmiddels begonnen met 3,5 GHz-frequenties.

Beschikbaarheid KPN 5G

Het lijkt er op dat KPN mogelijk toch 5G eerder zal aanbieden dan 2022 alleen is het onduidelijk wanneer dit mogelijk gaat gebeuren. Farweck voegt hier aan toe dat voor het aanbieden van 5G een flink spectrum noodzakelijk is. Volgens hem denken andere providers hier hetzelfde over. Om echte 5G snelheid aan te kunnen bieden heb je gewoon de 3,5GHz-frequentie nodig. Deze is dus pas per 2022 beschikbaar. Zijn statement staat wel lijnrecht tegenover een eerdere verklaring van T-Mobile. Deze provider heeft aangegeven dat zij eind 2020 5G zullen gaan aanbieden via de 700MHz-frequentie. Het is dus goed mogelijk dat KPN alsnog snel zal volgen om niet achter te raken op de concurrentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

De Motorola One Hyper wordt op 3 december gelanceerd.

Motorola One Hyper komt op 3 december

Volgend bericht

De renders van de Oppo Reno3 Pro 5G tonen goed hoe de smartphone er uit komt te zien.

Oppo Reno3 Pro 5G verschijnt in renders

Gerelateerde berichten

Total
13
Share