Samsung blijft nog nummer 1 in de lijst van verkopen, maar Huawei nadert in een rap tempo.

Verkoopcijfers smartphones derde kwartaal 2019 bekend

Nog nooit hebben wij zo zitten wachten op de verkoopcijfers van smartphones. Wij waren vooral benieuwd welke impact de verschillende lanceringen hebben gehad op de totale verkoop. Enkele onverwachte zaken zijn hierbij uiteraard ook naar boven gekomen. In de afbeelding boven dit bericht is een globale tabel opgenomen om direct een goed beeld te krijgen. In totaal werden er 352.4 miljoen smartphones wereldwijd verkocht in het derde kwartaal. Dit is een groei van 1% ten opzichte van een jaar eerder.

Samsung

Nog steeds heeft Samsung de touwtjes stevig in handen als het gaat om de wereldwijde verkoop. De fabrikant staat nog op plaats 1. Ze hebben daarnaast ook weer weten te plussen in het derde kwartaal. Zo werden er 78.9 miljoen smartphones verscheept en dit is een groei van 11% ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor wist de fabrikant het marktaandeel met 2% te laten stijgen naar 22.4%.

De verkoopcijfers zijn volgens analisten vooral te danken aan de zeer populaire Galaxy A-serie. Daarnaast verkoopt de Galaxy Note 10 beter dan verwacht. Samsung geeft zelf geen verkoopcijfers op, maar ze geven wel aan dat de Galaxy Note 10 erg goed loopt. Deze zelfde analisten voorspellen dat Samsung het marktaandeel alleen maar verder kan uitbreiden als ze 5G-ondersteuning snel onder de knie hebben. Vooral op dit gebied kan er spoedig een groot verschil gemaakt worden.

Huawei

Tegen alle verwachtingen in heeft Huawei in het derde kwartaal van dit jaar ook weer een prima kwartaal gedraaid. De fabrikant staat dan nog steeds stevig op plek nummer 2. Ondanks het handelsverbod met Amerika lijkt dit geen effect te hebben op de verkopen van hun smartphones. Het is juist deze fabrikant die de grootste groei heeft doorgemaakt van maar liefst 29%. Zo steeg het aantal verkopen van 51.9 miljoen naar 66.8 miljoen smartphones. Met deze enorme groei heeft Huawei ook het gat naar Samsung verder weten te dichten. Door deze enorme groeicijfers is het marktaandeel van 14,9% naar 19% gestegen.

Dit derde kwartaal was echter ook nog het kwartaal waarin Huawei ongestoord smartphones op de markt kon brengen met alle Google services. Het is dan ook de verwachting dat er een dip zal komen in de verkoopaantallen van dit lopende kwartaal. Onder meer de nieuwe Mate 30 en Mate 30 Pro zullen het buiten China niet goed gaan doen. Ook de aankomende lancering van nieuwe modellen in de Y-serie en P-serie kunnen dan nog weinig betekenen in de verkopen als het handelsverbod blijft bestaan.

Apple

Wederom heeft Apple een dip in de verkopen weten te noteren. In het derde kwartaal van 2018 werden er nog 46.9 miljoen iPhone’s verscheept. Dit jaar werd er in het derde kwartaal nog maar 43.5 miljoen exemplaren aan de man gebracht. Hierdoor noteert Apple een verkoopdaling van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor verliest Apple ook 1% marktaandeel.

De verkopen van de iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max waren vanaf het begin al erg zwak te noemen. In september werd hier gelukkig de iPhone 11 gelanceerd. Volgens het onderzoeksbureau heeft dit mede bijgedragen aan nog relatief goede verkoopcijfers. De cijfers hadden dus veel slechter kunnen zijn als de iPhone 11 een maand later zou komen. In het vierde kwartaal wordt ook nog een sterke verkoop van de iPhone 11 verwacht. Dit model zal echter weer in de vergetelheid raken wanneer begin volgend jaar enkele nieuwe 5G-smartphones op de markt gebracht zullen worden. De verkoop van de aankomende iPhone SE 2 kan mogelijk nog wat rechttrekken, maar Apple moet toch flink aan de bak om de verkoopcijfers op te kunnen schroeven.

Sony

Ver buiten de rij van de eerst drie genoemde fabrikanten valt Sony. De fabrikant wist, ondanks de lancering van de Xperia 1, slechts 600.000 exemplaren wereldwijd te verkopen. Wederom is dit een nieuw dieptepunt in de historie van Sony. Om even een goed beeld te geven. De eerste drie fabrikanten verkochten gemiddeld 600.000 smartphones per dag! Sony zelf bevestigd dat de verkoopaantallen ver beneden verwachting waren. De totale verkoopaantallen voor 2019 zijn daarom weer naar beneden bijgesteld.

Sony geeft helaas niet aan welke verliezen er momenteel geleden worden op de mobiele divisie. Desondanks blijft de fabrikant wel positief. Zo blijft Sony doorgaan met het reduceren van kosten, maar blijft wel investeren in de ontwikkeling van 5G. Juist op deze techniek wil de fabrikant vol gaan inzetten. Naar verwachting moet de mobiele divisie dan in het eerste kwartaal van 2021 weer winstgevend worden.

LG

Bij LG zijn er geen exacte cijfers kenbaar gemaakt over de verkopen. Wel zijn er financiële cijfers bekend. Net als bij Sony noteert LG wederom rode cijfers bij hun mobiele divisie. In het derde kwartaal van dit jaar werd er een verlies geleden van 135 miljoen dollar. De smartphones van LG zijn simpelweg niet meer populair in vergelijking met de beginjaren. Destijds was LG juist erg innovatief en zien wij nu juist zaken terugkomen in smartphones waar LG toen al mee kwam. Het gebrek aan innovatie speelt nu parten en het is nog een lange weg te gaan voor de fabrikant om dit te keren.

We kunnen het ook positief bekijken. Exact een jaar eerder werd er nog een verlies geleden van 270 miljoen dollar. Ondanks deze positieve noot geeft LG vooral de verslechterde marktomstandigheden de schuld voor deze verliezen. Wij denken eerder dat de fabrikant even naar zichzelf moet kijken. De V50 ThinQ was een smartphone uit duizenden en prees zichzelf te ver uit de markt. De nieuwe G8x ThinQ is wel een leuke gadget, maar is zeker geen opvouwbare smartphone. Het is een leuk probeersel, maar hier loopt niemand warm voor. Ook deze smartphone zal dus geen zoden aan de dijk zetten als het gaat om smartphoneverkopen.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.