Spookfiles kunnen in Google Maps wel degelijk gemaakt worden bewijst een Duitser.

Verkeersinformatie in Google Maps kan genept worden

Steeds vaker wordt Google Maps gebruikt om de route te bepalen. Naast een actuele kaart biedt deze uitgebreide dienst ook de actuele verkeersinformatie. Hierdoor kan het nauwkeurig bepalen hoe laat je op je bestemming arriveert of wanneer omrijden sneller is. Menigeen maakt hier graag gebruik van, maar je kunt deze dienst ook makkelijk voor de gek houden.

Locatieservice

Vrijwel dagelijks maken wij wel eens gebruik van Google Maps. De hoeveelheid informatie wordt per seconde door Google verwerkt en live vertoond binnen de applicatie. Zo kun je makkelijk files ontwijken of wellicht iets eerder vertrekken. Dankzij de zogenoemde locatieservice kan Google precies zien waar en hoe snel mensen reizen. Deze zogenoemde locatieservice is een essentieel onderdeel van Google Maps om de drukte op een weg te tonen. Op basis van een bepaald algoritme kleurt een weg dan van groen naar rood wanneer er file staat. Is deze informatie echter wel accuraat? Er is namelijk een methode gevonden om Google voor de gek te houden.

Experiment

De Duitse kunstenaar Simon Weckert legt sinds jaar en dag zijn ziel in technologische projecten. Ditmaal was het de beurt aan Google Maps om onderdeel te worden van een experiment van hem. Hiervoor kocht de excentrieke Duitser 99 gebruikte smartphones en startte Google Maps op. Alle smartphones werden in een karretje geladen om zo de straat op te kunnen.

Het doel was kinderlijk eenvoudig. Hij wilde kijken of hij in een lege straat toch een file kon laten ontstaan in Google Maps. Je kunt het resultaat wellicht raden. Het lukte Weckert om een file na te bootsen in Google Maps met slechts 99 smartphones en een simpel karretje. In de video, onder aan dit bericht, kun je zijn experiment eens bekijken.

Google mag aan het werk

Het is dus erg eenvoudig om Google Maps voor de gek te houden. Wanneer er smartphones tamelijk langzaam door de straat verplaatsen is dit voor de mobiele navigatiedienst voldoende reden om aan te nemen dat er file is. De software herkent echter nog niet op welke afstand alle smartphones van elkaar zitten. Indien er binnen de software hier wel rekening mee gehouden zou worden was deze ‘spookfile’ nooit ontstaan. In dit geval mag Google dus nog wel even aan het werk om deze kinderziekte uit de software te halen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.