Smartphones worden steeds geavanceerder en de kloksnelheden en het werkgeheugen komen nu aardig overeen met dat van normale desktop computers. Er zijn dan ook slimme handigheden om de smartphone ook als desktop in huis te gebruiken. Dit verhoogt nog eens het gemak en kun je wellicht ook afscheid nemen van een enorme kast. Wat je nog enkel nodig hebt is een monitor, toetsenbord en muis. De rest volgt dan vanzelf.

Verander jouw smartphone in een volwaardige desktop PC

Smartphones worden steeds geavanceerder en de kloksnelheden en het werkgeheugen komen nu aardig overeen met dat van normale desktop computers. Er zijn dan ook slimme handigheden om de smartphone ook als desktop in huis te gebruiken. Dit verhoogt nog eens het gemak en kun je wellicht ook afscheid nemen van een enorme kast. Wat je nog enkel nodig hebt is een monitor, toetsenbord en muis. De rest volgt dan vanzelf.

Makkelijke manier

Er zijn enkele manieren om de smartphone als desktop te gaan gebruiken. Deze methode is toch echt wel het meest eenvoudige en wordt al vaak genoeg gebruikt als zodanig. Hiervoor heb je een Chromecast nodig voor een Android smartphone of de Apple TV voor de iPhone.

Bij deze methode steek je de Chromecast of Apple TV in het display welke je wenst te gaan gebruiken. Dit kan dus een monitor zijn, maar een grote televisie zal ook prima zijn werk doen. Je kunt hierdoor het beeld van de smartphone draadloos streamen waardoor ditzelfde beeld direct op het scherm verschijnt. Voor zowel Android als iOS werkt deze functie nagenoeg hetzelfde en vanwege de draadloze werking ook nog heel gebruiksvriendelijk.

Een nadeel van het bovenstaande is dat het beeld vertragend kan werken. Aangezien alles draadloos werkt moeten de beelden ook worden verzonden en worden verwerkt. Dit zorgt voor een vertraging in het proces welke irritatie kan opwekken als jet het vaak gebruikt.

Alles met kabels

Ondanks dat de eerste optie absoluut makkelijk werkt kleeft aan deze optie dus ook een flink nadeel. Je kunt de vertraging echter weer makkelijk verhelpen door de smartphone bedraad te koppelen aan een monitor. Het nadeel hiervan is echter dat verschillende smartphones ook verschillende aansluitingen hebben. Zo werken iPhone’s met de Lightning aansluiting en bij Android kan dit nog variëren van een microUSB tot USB-C aansluiting. Het bedraad aansluiten van een monitor kan hierdoor al wat lastiger worden.

Het meest eenvoudige is wellicht de aanschaf van een adapter. Deze adapter kun je aansluiten op de smartphone waarna je de monitor in een HDMI-poort kunt steken. Het nadeel van deze methode is echter dat ‘mirror link’ niet bedraad wordt ondersteund door verschillende modellen. Onder andere de LG V40, Google Pixel 3 en OnePlus 6T ondersteunen deze bedrade methode niet. Als het op papier allemaal zou moeten werken moet je ook nog even kijken of de smartphone MHL-compatibel is.

In dit geval moeten wij Apple nageven dat ze het op dat gebied het wel makkelijk en beter ondersteunen. De de adapter voor de Lightning-poort naar HDMI kan de iPhone makkelijk bedraad worden aangesloten. Voor zover wij weten zou dit op elke moderne iPhone gewoon moet werken zonder enig probleem.

Desktop ervaring

Inmiddels zien steeds meer fabrikanten dat eindgebruikers de smartphone ook op deze manier vaker gebruiken. De nieuwe Galaxy S10 en de huidige Huawei Mate 20-serie bieden een complete desktopervaring wanneer je een extern display aansluit. Het is dan net of je werkt binnen Windows 10.

Deze desktop-ervaring staat los van het mirror-linking. In het laatste geval wordt het scherm letterlijk gekopieerd naar het externe scherm. Bij de nieuwere high-end smartphones wordt er echt een desktop omgeving opgestart waardoor het gebruik weer een stuk vriendelijker is. Het is ook niet vreemd dat deze functie weer terug te vinden is bij high-end smartphones. Zij bieden immers de zwaarste processor aan met het meeste werkgeheugen.

Muis en toetsenbord

Als je eenmaal een smartphone hebt gekoppeld aan een monitor (bedraad of draadloos) moeten wij enkel nog een toetsenbord en muis aan de smartphone koppelen om het verhaal van de desktop compleet te maken.

Bij Android smartphones is dit erg eenvoudig en kun je het beste kiezen voor modellen die connectie maken via Bluetooth. Net als elke andere accessoire die werkt op Bluetooth heb je simpel en snel connectie gelegd en kun je de accessoire gebruiken. Deze manier zou ook op de iPhone prima kunnen werken, echter geldt dit niet voor een draadloze muis. Dit wordt simpelweg niet ondersteund en zul je dus niet werkend gaan krijgen.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een bedraad toetsenbord en/of muis. Dit werkt echter alleen bij Android smartphones en hiervoor moet je uiteraard ook de beschikking hebben over de juiste adapter die in de smartphone gestoken kan worden. Een bedraad toetsenbord en/of muis worden niet ondersteund door een iPhone. In het laatste geval kun je alleen gebruik maken van een draadloos toetsenbord en dat is wellicht wel een serieuze beperking voor de volledige desktop-ervaring.

Gebruik jij dit ook?

Wij zijn eigenlijk wel eens benieuwd of mensen al vaker gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheden. Is de bestaande desktop of laptop inmiddels al ingeruild en heeft de smartphone de plek ingenomen? Reageren kan uiteraard onder dit artikel of via onze Facebook-pagina.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

2 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Hoi Paul,
    Heb jij enig idee welke smartphones softwarematig geschikt zijn om via een RJ45 koppelstuk en een ethernetkabel het internet op te kunnen? Ik wil gaan videobellen, verder niet echt iets. Wifi als optie erbij is ook heel fijn. Fancy hoeft niet.

    • Begrijp ik het goed dat je eigenlijk wilt videobellen met de smartphone? Je wilt dit dan echter via de PC doen? Zoals in het artikel vermeld biedt de Galaxy S10 wellicht nog de beste mogelijkheden en deze is inmiddels niet meer zo duur. Of wil je het op je bestaande smartphone gebruiken?

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.