Telecomproviders kunnen zich inschrijven voor de 5G-veiling

Vanaf vandaag kunnen telecomproviders zichzelf inschrijven voor de aankomende 5G-veiling. De providers hebben een maand de tijd om zichzelf in te schrijven. Hierna zal de inschrijflijst direct gesloten worden. Het wordt dan ook duidelijk welke partijen een frequentie in Nederland willen bemachtigen. Zoals je kunt verwachten zullen KPN, Vodafone en T-Mobile sowieso een inschrijving doen op deze veiling.

5G veiling

Net als bij 4G werkt 5G op een bepaalde frequentie. Deze frequenties zijn echter niet vrij beschikbaar. Via een veiling kunnen bedrijven echter alsnog aanspraak maken op deze frequenties. Na de veiling mogen bedrijven, in dit geval dus telecomproviders, de frequenties gebruiken voor commercieel belang. Aan de veiling zitten ook verschillende eisen vast. Zo moeten de providers binnen een bepaalde termijn een landelijk dekkend 5G-netwerk bieden na de veiling. Alle providers die een aanvraag doen om deel te mogen nemen aan de veiling, moeten een zekerheidstelling van bijna 35,3 miljoen euro betalen.

De frequenties die nodig zijn voor een 5G-netwerk worden in twee fases verkocht. Het is de bedoeling dat de daadwerkelijke veiling van de eerste drie frequentiebanden (700, 1.400 en 2.100 MHz) voor 30 juni 2020 zal plaatsvinden. De 3,5-GHz-band zal begin 2022 geveild worden.

Risicovolle aanbieders

Elke Nederlandse en buitenlandse provider mogen zich aanmelden voor de bewuste 5G-veiling. Bepaalde ‘risicovolle aanbieders’ mogen echter uitgesloten worden van deelname. Dit is in januari voor de Europese Commissie bepaald. Zo mag de overheid providers verplichten om bepaalde toeleveranciers van 5G-apparatuur in het netwerk te weren. Hierbij moet er welk een sterk vermoeden zijn als er sprake is van misbruik of spionage.

Een van deze risicovolle aanbieders zou mogelijk Huawei kunnen zijn. Deze leverancier ligt al geruime tijd onder vuur door vermoedelijke spionagesoftware in het kernnetwerk. Huawei wordt als een belangrijke leverancier gezien voor 5G, maar door de ‘stempel’ mag de fabrikant niet opgenomen worden in de kern van het netwerk. Huawei mag nu nog wel ingezet worden voor de levering van antennes voor 5G. Het is niet bekend of de fabrikant daadwerkelijk op deze lijst staat, maar gezien de huidige spanningen lijkt het hier wel sterk op.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.