T-Mobile vanaf 2 oktober met een landelijk dekkend 5G-netwerk.

T-Mobile start proef met landelijk dekkend 5G-netwerk

Vanaf 2 oktober zal T-Mobile een proef starten met een landelijk dekkend 5G-netwerk. Hiermee is T-Mobile de eerste provider die deze stap zet. Voor deze proef zal de provider de 700Mhz-frequentie in gebruik nemen. Enkel in Den Haag zal de provider de volledige frequentie voor 5G als proef gebruiken.

Testen

Voor providers is het van vitaal belang om de nodige tests te kunnen uitvoeren voordat men begint met de uitrol van 5G. Momenteel heeft T-Mobile een testvergunning voor 2×10 Mhz. Deze frequentie biedt ook voor andere providers de mogelijkheid om te experimenteren met 5G. Of KPN of Vodafone werkelijk gebruik willen maken van deze testvergunning is nog niet duidelijk. Deze vergunning is geldig voor een jaar en geldt dus voor geheel Nederland. Voor Den Haag en omgeving heeft T-Mobile een regiovergunning gekregen. Deze vergunning is slechts twee maanden geldig en zal opereren op 700Mhz.

Vanaf 2 oktober zal de provider starten met het testen van hun 5G-netwerk. Volgens de provider zullen er vooral technische tests aan het netwerk worden gedaan. Zo wil T-Mobile kijken hoe de verbinding in het grensgebied verloopt, of hoe dat gaat op de Noordzee. Ook wil de provider kijken wat er gebeurt met het netwerk als dat door zowel 4g- als 5g-apparaten wordt benut.

700Mhz-frequentie

Het gebruik van de 700Mhz-frequentie is in Nederland op nogal wat problemen gestuit. Volgens Europese regels mag enkel deze frequentie gebruikt worden voor het aanbieden van 5G. Sinds 2002 wordt deze zelfde frequentie in Nederland ook gebruikt voor digitale televisie. De meest bekende dienst is Digitenne. Enkele jaren geleden was het al bekend dat 5G van deze frequentie gebruik zou maken. KPN heeft daarom Digitenne inmiddels verhuisd naar een andere frequentie. Een ander voordeel is echter wel dat er al voldoende masten door heel Nederland staan voor het gebruik van deze frequentie. Digitenne is immers al sinds 2002 in gebruik en door de jaren heen heeft deze dienst een landelijk dekkend netwerk gekregen.

Smartphones

Vanaf 2 oktober zal T-Mobile het 5G netwerk niet lokaal testen. Volgens de provider is dit ook nog niet nodig. Het aanbod van 5G-smartphones in Nederland is nog zeer minimaal. Een veldtest zou volgens T-Mobile dan ook geen goede test kunnen zijn voor het netwerk. Vanaf begin volgend jaar worden wel de eerste 5G-smartphones verwacht. Vanaf dat punt kan de provider alsnog beslissen om deze smartphones te gebruiken om het veld werk te testen.

Race voor de eerste plaats

Het mag niet verwonderlijk zijn om te weten dat T-Mobile vol inzet op de eerste plaats. Hierbij hebben wij het over de eerste provider die in Nederland 5G zal aanbieden. Andere providers werken echter op de achtergrond net zo hard, misschien nog wel harder. Eerder dit jaar werd bekend dat Vodafone een proeflocatie heeft gemaakt in Maastricht. Ook zijn er ambitieuze plannen voor Eindhoven. KPN heeft tot op heden nog weinig naar buiten gebracht, maar het lijkt ons logisch dat deze provider ook een dergelijke opstelling ergens in Nederland heeft. Wij zijn dus zeer benieuwd welke provider uiteindelijk met de eer zal gaan strijken.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1141

Eén reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.