T-Mobile schakelt in 2020 oude GSM-netwerk uit

T-Mobile heeft aangekondigd dat hun oude GSM-netwerk vanaf 15 november 2020 niet meer actief zal zijn. Met deze stap volgt de provider reeds eerder aangekondigde wijzigingen van andere providers. Met de uitschakeling van het oude GSM-netwerk komen er weer frequenties vrij die weer ingezet kunnen worden voor een bredere bandbreedte op het 3G-netwerk en 4G-netwerk.

Uitfaseren

Dat T-Mobile nu ook ruimte gaat maken op het netwerk komt zeker niet als een verrassing. Al eerder kondigde KPN en Vodafone aan dat bepaalde zaken op het netwerk op lange termijn niet meer beschikbaar zijn. Opmerkelijk genoeg kiezen de laatste twee providers voor het uitschakelen van het 3G-netwerk. T-Mobile heeft gekozen voor de uitschakeling van het 2G-netwerk. Dit oude netwerk stamt nog uit 1999 toen de provider nog bekend stond onder de naam Ben.

Het uitfaseren van dit oude netwerk heeft voor T-Mobile als voordeel dat er extra bandbreedte beschikbaar komt op het netwerk. Deze bandbreedte kan direct weer worden gebruikt voor 3G en 4G. Het oude netwerk is daarnaast ongeschikt voor mobiel internet terwijl dit laatste juist in de afgelopen jaren een enorme toevlucht heeft gekend.

Bestaande klanten

Bestaande klanten van T-Mobile zullen er over het algemeen weinig van merken. Ongemerkt bellen vrijwel alle klanten al via de bestaande 3G of 4G-netwerken. Slechts een fractie van de T-Mobile klanten hebben nog dermate oude mobiele telefoons op zak dat deze enkel voor het 2G-netwerk geschikt zijn. Deze kleine groep klanten kan nog tot 15 november 2020 ongestoord gebruik maken van het netwerk van T-Mobile. Wie recentelijk nog de nieuwe versie van de Nokia 3310 heeft aangeschaft kan deze telefoon dan vanaf 15 november 2020 niet meer gebruiken. Deze bewuste telefoon werkt enkel op het alom bekende 2G-netwerk.

Voorbereiden

Het uitschakelen van het oude 2G-netwerk is een voorbereiding op de komst van 5G. Dit snelle netwerk zal vermoedelijk in 2021 voor het eerst beschikbaar gaan komen in Nederland. Of dit netwerk dan ook direct voor consumenten beschikbaar is is nog niet bekend.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.