T-Mobile stopt per direct met Datavrije Muziek.

T-Mobile biedt Datavrije Muziek niet meer aan en vergroot databundels

T-Mobile heeft besloten om per direct Datavrije Muziek stop te zetten. Dit was standaard inbegrepen bij het 10 GB abonnement. Als compensatie wordt de 5 GB bundel vervangen door de 8 GB bundel en de 10 GB bundel vervangen voor 15 GB. Dit heeft T-Mobile vandaag kenbaar gemaakt.

Relatief weinig gebruik

Volgens T-Mobile is het niet meer rendabel om Datavrije Muziek aan te blijven bieden. Volgens de provider was slechts een klein percentage van alle klanten die daadwerkelijk gebruik maakte van deze dienst. Een nog kleiner percentage zou het een belangrijk onderdeel vinden bij de aanschaf van een nieuw abonnement.

Het is volgens T-Mobile erg lastig om de dienst te blijven aanbieden. Steeds meer streamingdiensten bieden aanvullende diensten aan zoals zoals podcasts, video en audioboeken. Hierdoor wordt het erg lastig om nog onderscheid te kunnen maken.

Nieuwe databundels

Per direct heeft T-Mobile nieuwe databundels in het leven geroepen. De wijziging betreft enkel de Go-abonnementen. Hier blijft de 1 GB databundel gehandhaafd en komt de 8 GB en 15 GB er bij. Deze laatste databundels vervangen respectievelijk de bestaande 5 GB en 10 GB databundels. Het Unlimited-abonnement blijft nog bestaan.

Ondanks dat T-Mobile spreekt van vrijwel dezelfde prijzen zijn er wel verschillen op te merken in de nieuwe abonnementen.

DatabundelBelminutenPrijs per maand *
1GB12014,50 euro
8GB12018,50 euro
15GB12021,50 euro
Unlimited 5GOnbeperkt36 euro
* bij een contract van 12 maanden en 4G internet

T-Mobile en netneutraliteit

De dienst Datavrije Muziek lijkt een mooi alternatief wanneer je veel muziek luistert via de smartphone. Toch stuitte de provider op veel weerstand in 2016. In dat jaar werd de dienst voor het eerst aangeboden.

Het dataverkeer werd niet afgetrokken van de databundel wat in die tijd nog in strijd was met de wet rondom netneutraliteit. Het ACM eiste destijds dat T-Mobile per direct zou stoppen met de dienst. De provider mocht de dienst blijven aanbieden van de rechter, omdat Europese wetgeving ruimte overlaat voor bepaalde vormen van zerorating. Daarnaast kon elke streamingdienst zich aanmelden voor Datavrije Muziek.

Begin deze maand oordeelde het Europese Hof dat een tweetal Duitse providers, met soortgelijke diensten, wel moesten stoppen met deze diensten. Het hof bepaalde dat zerorating niet kan worden toegestaan onder de Europese wetgeving.

Of dit vonnis nu uiteindelijk T-Mobile doet besluiten om vroegtijdig te stoppen met de dienst is onduidelijk. Het is goed mogelijk dat de provider dit vonnis als extra steun heeft gebruikt om definitief afscheid te nemen van deze dienst na zoveel controverse.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1140

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.