De Xperia 5 II zal vanaf volgende maand officieel in Nederland leverbaar zijn.

Sony Xperia 5 II is officieel; alle details op een rij

Vorig jaar september mochten wij kennismaken met de Xperia 5. Het is dus nu het moment dat zijn opvolger uit de doeken wordt gedaan. Vandaag heeft Sony dan ook de Xperia 5 II gelanceerd. In alle opzichten is deze compacte smartphone uniek in zijn soort. Je kunt de smartphone gerust omschrijven als een compact vlaggenschip. Hier is de prijs dan uiteraard ook naar.

Buitenzijde Xperia 5 II

Je kunt gerust stellen dat de Xperia 5 II in een speciale markt opereert. Het is feitelijk een compact vlaggenschip. Zo wordt de smartphone geleverd met een 6.1 inch  FHD+ HDR OLED-scherm met een aspectratio van 21:9. Dit laatste is inmiddels wel een handelsmerk geworden van de fabrikant. Met een verversingfrequentie van 120Hz zal het scherm ook nog eens erg snel reageren. In combinatie met de CinemaView zal de Xperia 5 II voor de ultieme game-ervaring zorgen. Voor de bescherming van het scherm heeft men gekozen voor Gorilla Glass 6. Voor extra stevigheid is de Xperia 5 II gehuld in een aluminium frame.

Vlak onder de volumeregeling zien wij de vingerafdrukscanner terug. Het is een positie die door veel fabrikanten nog niet wordt gebruikt, maar volgens Sony inmiddels wel als prettig wordt ervaren. De Xperia 5 II wordt nog voorzien van de 3.5 mm jackplug. Deze aansluiting lijkt inmiddels bij veel fabrikanten het veld te ruimen, behalve bij dit model.

Specificaties

Onderhuids is er natuurlijk ook het nodige te melden. De Xperia 5 II is gebouwd rondom het Snapdragon 865 5G platform. Hierdoor kun je in ieder geval rekenen op voldoende rekenkracht alsmede de ondersteuning van 5G. Standaard heb je de beschikking over 8 GB werkgeheugen. Je hebt nog de vrije keuze uit 128 GB opslag of 256 GB opslag. Met deze specificaties belooft Sony 25% meer rekenkracht en snelheid in de smartphone.

Voor de accu heeft men gekozen voor een 4000 mAh accu. Dit is een forse verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Standaard wordt de smartphone geleverd met een 18W lader. Het is ook mogelijk om de smartphone direct vanuit de lader te gebruiken dankzij Heat Suppression Power Control. Dit zorgt er voor dat de Xperia 5 II niet warm loopt wanneer je aan het gamen bent tijdens het laden. Dit laatste komt dan ook weer ten goede aan de levensduur van de accu.

Gaming

Deze extra rekenkracht is natuurlijk wel nodig om bijvoorbeeld het scherm goed werkend te houden. Om de game-ervaring te vergroten ondersteunt de Xperia 5 II ook de DualShock 4 controller van de PS4 gameconsole. Je zou haast zeggen dat je een compacte gamingconsole op zak hebt. Hier lijkt dan ook sterk de focus op te liggen. Dit wordt ondermeer ondersteunt door Game Enhancer. Dit stuk software geeft jou de mogelijkheid om bijvoorbeeld schermafbeeldingen of video’s te maken terwijl je in het spel bezig bent.

Camera

We moeten niet vergeten dat Sony ook bekend staat om hun uitmuntende camerakwaliteiten. Op de Xperia 5 II is dit wederom niet anders. Aan de achterzijde zien wij dan ook een drietal 12 MP camera’s terug. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met ZEISS. Daarnaast wordt er cameratechniek geleend van de digitale camera’s van Sony. Zo zien wij onder meer Real-time Eye-AF terugkomen. Dit zorgt voor een razendsnelle autofocus.

Dankzij Photo Pro kan zelfs de professionele fotograaf nog snel een foto schieten. De instellingen kunnen hier handmatig ingesteld worden en kan de foto zelfs in RAW-formaat opgeslagen worden. Als vervolg op dit heb je ook Cinema Pro. Hierbij heb je dus meer controle over de opname van video’s. Er zijn daarnaast verschillende filters beschikbaar om de mooiste video op te nemen. Volgens de fabrikant is de Xperia 5 II de eerste smartphone met dergelijke functies en dus uniek in zijn soort.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia 5 II zal in verschillende kleuren beschikbaar komen. Hierbij heb je de keuze uit zwart, blauw of grijs. De voorverkoop start op 29 september. De adviesprijs van het model komt uit op € 899,-. Hiermee is de smartphone honderd euro duurder in vergelijking met zijn voorganger, maar op verschillende vlakken is dit prima te weerleggen.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.