Sony heeft de Xperia 1 III en de Xperia 5 III officieel gelanceerd.

Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III gelanceerd met variabele telelenzen

Sony blijft koppig nieuwe Xperia-modellen uitbrengen en voegt een snufje pit toe aan de saaie smartphonemarkt. Vandaag heeft het Japanse bedrijf officieel de opvolgers aangekondigd van zijn twee belangrijkste vlaggenschipmodellen – de Xperia 1 III en Xperia 5 III – en samen met alle verfijningen is er een gedurfde en innovatieve zet in de camera-afdeling.

Ontwerp

Sony heeft de laatste tijd zijn eigen ding aan de hand met het ontwerp van Xperia-telefoons en het is een nieuwe verandering in vergelijking met de meeste andere apparaten op de markt. De nieuwe Xperia 1 III en Xperia 5 III volgen dezelfde ontwerpfilosofie: hoge 21: 9-schermen, uniforme randen, afgeschuinde metalen frames en glazen achterkant.

De camerabobbel behoudt zijn langwerpige vorm in de linkerbovenhoek aan de achterkant, net als de capacitieve vingerafdruklezer / aan / uit-knop aan de rechterkant van het frame. De fysieke ontspanknop in twee stappen is ook dit keer aanwezig met een mooi voelbaar patroon dat liefhebbers van fotografie zal plezieren. De 3,5 mm koptelefoonaansluiting is ook nog steeds aanwezig.

Scherm

We waren over het algemeen onder de indruk van het scherm van de Xperia 5 II en ook aangenaam verrast door de kleurnauwkeurigheid van de Xperia 1 II . Dit keer heeft Sony de vernieuwingsfrequentie van 120Hz naar beide apparaten gebracht en de Xperia 1 III heeft ‘s werelds eerste 6,5 ”21: 9 CinemaWide 4K HDR OLED-scherm met de eerder genoemde snelle verversingssnelheid.

De Xperia 5 III is uitgerust met een 6.1″ 21: 9 CinemaWide 120Hz HDR OLED-scherm met FHD + resolutie.

De CineAlta-behandeling belooft een perfecte kleurnauwkeurigheid, aangezien beide schermen in de fabriek zijn gekalibreerd om te passen bij de professionele kleurenmonitors van Sony die worden gebruikt in Hollywood. Die met de films, weet je.

De X1-remasteringtechnologie die is geleend van Sony’s Bravia-tv-serie is ook aanwezig, samen met Bravia HDR, en je krijgt DolbyAtmos-ondersteuning op de grote naar voren gerichte stereoluidsprekers voor een complete filmische ervaring.

Camera’s Xperia 1 III en Xperia 5 III

Tijd voor het grote nieuws. Sony heeft besloten dapper te zijn en heeft een periscoopzoomsysteem ingebouwd in de Xperia 1 III en Xperia 5 III. In tegenstelling tot andere vergelijkbare camerasystemen met vaste focus, heeft deze een variabele telelens. Dit betekent dat er een optisch element is dat fysiek in het camerasysteem beweegt en schakelt tussen twee brandpuntsafstanden – 70 mm en 105 mm.

Sony beweert dat de keuze voor een dergelijke opstelling resulteert in beelden met een betere kwaliteit, en ook de op maat gemaakte dubbele PD-sensor onder het innovatieve camerasysteem helpt daarbij. De Xperia 1 III en Xperia 5 III bieden in totaal vier brandpuntsafstanden voor foto- en video-opnames – respectievelijk 16 mm, 24 mm, 70 mm en 105 mm – voor de meeste foto- en videoscenario’s. Op de achterkant van beide telefoons zitten in totaal drie camera’s en de systemen zijn identiek, met uitzondering van de ToF-sensor die ontbreekt op de Xperia 5 III.

De autofocusmagie die rechtstreeks van professionele Sony Alpha-camera’s is gehaald, is aanwezig en er is nu een basismodus in de Photography Pro-app waarmee mensen kunnen profiteren van alle professionele algoritmen zonder handmatig met instellingen te hoeven werken. Beide modellen bieden continue autofocus die een burst-modus van maximaal 20 opnamen per seconde mogelijk maakt zonder verlies van focus of detail. De BIONZ X-processor van Sony zorgt voor scenario’s met weinig licht en u kunt dezelfde burst-modus van 20 fps ook gebruiken tijdens nachtopnamen.

Rekenkracht

Het is niet verwonderlijk dat beide telefoons zijn uitgerust met eersteklas silicium, de Snapdragon 888 5G-chipset om specifiek te zijn. De Xperia 1 III wordt geleverd met 12 GB RAM en 256 GB intern geheugen, terwijl de Xperia 5 III een geheugenconfiguratie van 8/128 GB heeft (met een 256 GB-variant ook beschikbaar).

Beide telefoons zijn perfect om te gamen dankzij de scansnelheid van 240 Hz en de reductie van bewegingsonscherpte . De Heat Suppression-technologie zorgt ook voor koelere en thermische throttling-vrije gamesessies, aangezien games de telefoon kunnen aansluiten en rechtstreeks van het snoer kunnen worden voorzien, waarbij de batterij en alle opwarming die gepaard gaat met het opladen ervan worden omzeild.

De audio-ervaring is ook aangepast. Sony heeft ondersteuning geïntroduceerd voor zijn eigen 360 Reality Audio-technologie op de Xperia 1 III en Xperia 5 III stereoluidsprekers, evenals via de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De stereoluidsprekers van de Xperia 1 III zijn ook 40 procent krachtiger in vergelijking met de Xperia 1 II.

Beide telefoons worden geleverd met IP65 / 68-beschermingsklasse, wat in dit geval betekent dat je wordt ondergedompeld in zoet water gedurende maximaal 30 minuten op een diepte van 1,5 meter, volgens de interne testprocedures van Sony. De Xperia 1 III heeft Gorilla Victus aan de voorkant en Gorilla Glass 6 aan de achterkant, terwijl de Xperia 5 III aan beide kanten tussen Gorilla Glass 6 is ingeklemd.

Een ander kenmerk dat nu in het technologieboek van bedreigde diersoorten staat, is aanwezig op beide modellen: ondersteuning voor microSD-kaarten. De Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn beide geschikt voor microSD-kaarten met een capaciteit tot 1 TB.

Accu

Sony heeft in beide modellen ruimte weten te vinden voor een 4.500 mAh-batterij, wat een prestatie op zich is, aangezien de Xperia 5 III aanzienlijk compacter is dan zijn grotere broer. We zouden deze capaciteit niet enorm noemen, maar het zou voldoende moeten zijn om je op een comfortabele manier minstens een volledige dag te bezorgen op een enkele lading.

Er zijn geen samenzweringen en drama rond de meegeleverde oplader – het woord spreekt voor zich “inbegrepen”. Sony heeft bij beide telefoons een snellader van 30 W gebundeld en beweert dat deze in slechts 30 minuten 50% van de batterij kan opladen. Hoewel een dergelijke bewering betekent dat deze telefoons niet kunnen concurreren met Chinese snellaadkampioenen, zal het een stap vooruit zijn in vergelijking met de vorige generatie.

Prijs en beschikbaarheid

Xperia 1 III is verkrijgbaar in Frosted Black en Frosted Purple en wordt geleverd met Android 11. Xperia 5 III is verkrijgbaar in Black en Green en wordt ook geleverd met Android 11. De prijzen voor beide modellen worden op een later tijdstip bekendgemaakt. We moeten verwachten dat beide modellen in juni of juli pas daadwerkelijk beschikbaar zijn in Nederland.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.