Sony stopt mogelijk met smartphones

Dat het al een tijdje slechter gaat met de Sony Xperia smartphones is inmiddels bekend. Inmiddels heeft Sony ook hun CEO vervangen om een nieuwe wind te blazen door het bedrijf. Sony heeft in de afgelopen jaren veel geld verloren op verschillende afdelingen. Vooral op het gebied van consumentenelektronica scoort Sony niet goed, ondanks de goede naam. De focus van Sony moet dus gewijzigd worden en de nieuwe CEO kan hier wel eens heel snel verandering in brengen.

Focus verleggen

Volgens de nieuwe CEO, Kenichiro Yoshida, moet Sony het vooral hebben van diensten en ontwikkelingen. Zo heeft de kersverse directeur een driejarig plan gepresenteerd. In dit plan wordt vooral de nadruk gelegd op services en ander zaken waarop Sony juist wel winst maakt. Het sleutelwoord is dan ook focus bij Sony. Sony maakt bijvoorbeeld enorm veel winst op hun camerasensoren en camera’s voor smartphones. Ook op ontwikkelingen, zoals 5G, is Sony een belangrijke speler en maakt hier ook goed geld mee. Juist deze zaken krijgen nu meer aandacht en hiermee wordt de focus dus verlegd.

Dat de focus bij Sony verlegd zou worden werd al eens eerder duidelijk gemaakt in dit persbericht. Hier werd echter nog duidelijk kenbaar gemaakt dat 5G de nieuwe toekomst is en juist de Xperia smartphones hier nog een belangrijk onderdeel van blijven. De nieuwe 5G-technologie zal ongetwijfeld nog een belangrijke nieuwe focus blijven, echter is er plotseling een grote vraagteken bij het bestaan van de smartphones opgedoken.

Einde smartphones

In het nieuwe plan is niets genoemd over consumentenelektronica. Uiteraard is dit een ruim begrip, maar al tijden zijn de Xperia smartphones een zorgenkindje. Sony krijgt maar amper voet aan de grond buiten Azië met hun smartphones. Dit jaar heeft Sony slechts 10 miljoen smartphones verkocht ten opzichte van 22.5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De terugval is natuurlijk ook opgevallen bij de CEO. Dat de stekker nu definitief er uit getrokken wordt lijkt steeds dichterbij te komen. Al jaren is het een verliesgevende tak van Sony en het tij moet gewoon keren bij de fabrikant.

Het zou jammer zijn als Sony werkelijk de beslissing maakt om te stoppen met hun smartphones. Al sinds het begin van de mobiele telefonie was Sony een belangrijke speler. Dit was in eerste instantie een samenwerking tussen Ericsson en Sony. Later werd de merknaam Sony-Ericsson omgezet naar enkel Sony. De fabrikant heeft ook hoogtijdagen gekend en ze waren erg innovatief met hun uitmuntende camerakwaliteiten, beeldkwaliteit en geluidskwaliteit. Op alle gebieden wist Sony de concurrentie vaak af te troeven. De afgelopen periode is Sony echter achterop geraakt in de ontwikkeling en is het niet echt meer vernieuwend. Het is dan wellicht al een voorbode op wat er staat te gebeuren, het einde van de Xperia smartphones.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.