De Sony Xperia 1 II is vandaag officieel gelanceerd tijdens een online persconferentie.

Sony lanceert de high-end Xperia 1 II

Het was duidelijk dat Sony vandaag een online persconferentie zou houden. Verschillende smartphones zouden naar verwachting de revue passeren, maar de namen van de smartphones doen ons nog wel verrassen. Volgens de fabrikant hoeven wij echter niet verbaast te zijn, want deze notatie gebruiken ze al jaren bij hun digitale systeemcamera’s. De Xperia 1 II moeten wij dan ook uitspreken als ‘Xperia 1-mark-2’.

Scherm Xperia 1 II

Als wij ons eigen geen zorgen hoeven te maken is het wel om het scherm van de nieuwe Xperia 1 II. Al sinds enkele jaren staan de smartphones van Sony bekend om hun enorm goede schermen. Het zijn daarnaast een van de weinige smartphones die daadwerkelijk beelden op 4K-resolutie kunnen tonen. Bij de vernieuwde Xperia 1 II is dit dus niet veel anders. Men borduurt gewoon verder op wat al erg goed was. Ditmaal beschikt de high-end smartphone over een 4K HDR OLED-beeldscherm wat garant staat voor een betere beeldkwaliteit.

Verwacht bij deze Xperia 1 II geen hogere verversingsfrequentie. Bij een 4K-scherm is dit simpelweg technisch niet haalbaar. De fabrikant heeft dus gewoon gekozen voor de reguliere 60 Hz waar wij tot ruim een jaar geleden nog prima mee vooruit konden.

De kleurnauwkeurigheid van het scherm is uitgebreid dankzij verschillende tools en de mogelijkheid om de witbalans aan te passen naar eigen wens. Daarbij krijgen gebruikers de mogelijkheid om professioneel de instellingen aan te passen, zoals met witbalansopties als D50, D55, D61, D65 en D93 wat van pas kan komen voor print, het maken van films, fotografie en tv-zenders.

Camera’s

Je mag op een high-end smartphone ook de nodige aandacht verwachten rondom de camera’s. In dat opzicht zit je dan zeker goed bij Sony. De Xperia 1 II heeft wederom de nodige zorg gekregen voor het beste cameraresultaat. Ook ditmaal heeft de fabrikant er voor gekozen om samen te werken met ZEISS voor de meest optimale opstelling van alle lenzen.

De drie lenzen hebben elk 12 megapixel, en hebben drie brandpuntafstanden; 16mm, 24mm en 70mm. Ze bieden ook optische beeldstabilisatie en PDAF autofocus. Dus het maken van zowel portretfoto’s als groothoekfoto’s is geen probleem met de telefoon. De vierde lens betreft een Time-of-Flight sensor welke bijdraagt aan een snellere autofocus. Het is juist deze laatste autofocus waarbij Sony momenteel claimt dat het de snelste autofocus is die je kunt krijgen op een high-end smartphone. Wederom dus weer een unieke feature voor de Xperia 1 II.

Onderhuids

Sony heeft de Sony Xperia 1 II voorzien van een tweetal front-speakers voor de beste audiokwaliteit. De smartphone is daarnaast uitgerust met ondersteuning voor het 5G-netwerk. Dit laatste was ook wel de verwachting aangezien ze vorig jaar al hadden aangegeven dat 5G de nieuwe norm zal worden bij Sony. Er iseen 4000 mAh accu aanwezig met ondersteuning voor draadloos laden. Reverse Wireless Charging is niet aanwezig op het toestel en dit heeft ook een goede reden. De fabrikant biedt simpelweg geen accessoires aan waarbij dit mogelijkerwijs wel handig zou zijn.

Aan boord van de smartphone is een Snapdragon 865 octa-core processor. Hoewel de Xperia 1 II ondersteuning biedt voor dual-sim, werkt dit alleen met 4G-simkaarten. Dit omdat door een beperking van Qualcomm dual-sim niet met 5G gebruikt kan worden. De Xperia is ook waterdicht met IP65 en IP68 certificering.

Prijs en beschikbaarheid

Wij zullen nog even geduld moeten hebben alvorens de Xperia 1 II werkelijk leverbaar zal worden. De fabrikant geeft zelf aan dat de high-end smartphone aan het einde van dit voorjaar beschikbaar zal komen. Je hebt dan de keuze uit de kleuren blauw of zwart. De adviesprijs van dit topmodel bedraagt € 1199,-.


Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.