In februari werden er ruim 38% minder smartphones verkocht.

Smartphoneverkopen 38% gezakt in februari

Wij waren persoonlijk aan het wachten op de eerste berichten dat de smartphoneverkoop in februari dramatisch is gekelderd. Het onderzoeksbureau Strategy Analytics heeft cijfers naar buiten gebracht waarin onze vermoedens nu worden bevestigd. Vorige maand zijn de verkopen met 38% gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Nog nooit is er een dergelijke daling in de historie van mobiele telefonie gezien.

Verkoopcijfers

In februari 2019 wisten de fabrikanten gezamenlijk nog ruim 99.2 miljoen smartphones te verschepen. Hierbij moeten wij overigens opmerken dat dit cijfer ook al een daling was ten opzichte van februari 2018. In februari 2019 werden er 3% minder smartphones verscheept ten opzichte van een jaar eerder. Vorige maand werden er slechts 61.8 miljoen exemplaar wereldwijd verscheept. Dit is een daling van ruim 38%. De daling in de verkoopcijfers kunnen uiteraard direct gekoppeld worden aan de uitbraak van het coronavirus.

Uitbraak COVID-19 in China

Het grootste deel van de smartphoneproductie vindt in China plaats. In januari werden op verschillende plekken in China de productiefaciliteiten kortstondig stil gelegd om verdere uitbraak van het coronavirus te beperken. De onderbreking van deze productie heeft directe gevolgen voor de totale aanvoer van smartphones wereldwijd. Overigens kan deze productiestop niet helemaal als boosdoener gemarkeerd worden. Het onderzoeksbureau merkt ook op dat consumenten simpelweg nu minder geld uitgeven. Duurdere elektronica, waaronder dus smartphones, hebben nu minder prioriteit. In sommige landen mogen consumenten zelfs nu niet meer de straat op om deze aankopen te doen. Hier is de verkoop van smartphones dus helemaal ingestort.

Herstel in de verkoop

Het is maar de vraag of de verkoop van smartphones in deze maand weer in de lift zal gaan. In China komt het dagelijkse leven weer enigszins op gang, maar de maatschappij heeft aldaar wel een deuk opgelopen. In Europa is de verkoop juist tot een stilstand gekomen. Hier zal de daling nog verder ingezet worden is de verwachting. Het onderzoeksbureau benoemt dan ook dat smartphonefabrikanten er in de aankomende maanden juist alles aan moeten doen om de verkopen weer op het oude niveau te krijgen. Dit kunnen ze doen door hogere kortingen te bieden op de smartphones of leuke bundels te maken met een gadget.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat fabrikanten nu de ontwikkelingen goed volgen. Het herstellen van de verkoop zal niet zomaar gedaan zijn. De prognoses voor dit jaar kunnen wat dat betreft nu alweer in de prullenbak geworpen worden. De hoge bazen kunnen nu enkel nog hopen op een spoedig herstel van deze markt. Een feit is dat de consument nu de hand op de knip houdt om deze crisis te kunnen overwinnen. Een smartphone is in dat opzicht dan nog maar een bijzaak en dat voelt elke smartphonefabrikant nu. De daling in de verkoopcijfers bewijzen dit nogmaals.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.