Samsung sluit smartphone fabriek in China

Met de sluiting van de fabriek in Huizhou heeft Samsung geen eigen fabrieken meer in China.

Onder toenemende druk van Chinese smartphonemerken heeft Samsung doen besluiten om hun laatste fabriek in China ook te sluiten. De smartphonegigant kan helaas niet op tegen het enorme aanbod van smartphones die in dat land worden ontwikkeld en gefabriceerd. Het is niet de eerste keer dat Samsung deze stap moet maken.

Fabriek Huizhou

De fabriek in het Chinese Huizhou was de laatste eigen fabriek van Samsung in dit land die smartphones produceerde. Het nieuws komt echter niet onverwacht. In juni waren de eerste tekenen er al dat er iets stond te gebeuren. Toen werd de productie teruggeschroefd en werd ook het aantal werknemers teruggebracht. Eind 2018 werd er al een andere fabriek van de smartphonegigant in China gesloten om deze zelfde reden. In een persverklaring laat Samsung weten dat de productielijnen verhuist zullen worden naar andere landen zoals India en Vietnam. Juist in deze laatste twee landen heeft Samsung de afgelopen jaren fors geïnvesteerd.

De fabriek in Huizhou was in 2017 nog verantwoordelijk voor de productie van 64 miljoen smartphones. In dat jaar werden er wereldwijd nog ruim 394 miljoen smartphones door de fabrikant geproduceerd. In 2011 waren dit er overigens nog wel meer. Toen werden er in deze fabriek nog 70 miljoen smartphones geproduceerd. De eerder gesloten fabriek in China perste er in 2011 ‘slechts’ 56 miljoen van de band.

Marktaandeel

Het is voor Samsung niet langer rendabel om de productie van smartphones in China te handhaven. Dit komt mede door de sterke opkomst van Chinese merken zoals Huawei, Xiaomi en Oppo. In de beginjaren waren deze merken nog verantwoordelijk voor een marktaandeel van slechts 1%. In 2013 was dit marktaandeel al gegroeid naar 15%. Exacte en actuele cijfers over de marktaandelen in China zijn helaas niet bekend. Dat het snel teruggelopen marktaandeel van Samsung een reden is om de fabriek te sluiten wil de gigant niet bevestigen. Wel voegt Samsung er aan toe dat het overgrote deel van de productie momenteel plaatsvindt in Zuid-Korea en Vietnam.

Samsung ODM

De fabrikant zal niet helemaal uit China vertrekken. Sinds kort zijn er fabrieken die onder licentie van Samsung smartphones fabriceren. Zo worden de Galaxy A10s en Galaxy A6s niet meer door de fabrikant zelf geproduceerd, maar onder licentie van een Chinese fabrikant. Zo wordt de Galaxy A10s geproduceerd door Jianxing Yongrui Electron Technology. Het is goed mogelijk dat Samsung deze methode in de toekomst vaker gaat toepassen voor goedkopere smartphones. Het terugtrekken van hun eigen fabriek in China heeft geen invloed op de bestaande contracten met ODM-fabrikanten. Deze productie zal dus gewoon blijven lopen, aldus Samsung zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De Motorola One Macro krijgt de beschikking over een 2 megapixels macrolens.

Motorola One Macro op komst; alle details

Volgend bericht
Onder toenemende druk van Chinese smartphonemerken heeft Samsung doen besluiten om hun laatste fabriek in China ook te sluiten. De smartphonegigant kan helaas niet op tegen het enorme aanbod van smartphones die in dat land worden ontwikkeld en gefabriceerd. Het is niet de eerste keer dat Samsung deze stap moet maken.

Surface Duo: Microsoft onthult opvouwbare smartphone met twee schermen

Gerelateerde berichten
Total
1
Share