Samsung Galaxy Note 9 officieel gelanceerd

In de afgelopen weken hebben wij veelvuldig over de nieuwe Galaxy Note 9. Eindelijk is het vlaggenschip vandaag gelanceerd en kunnen wij de geruchten omzetten naar waarheden. Het was dan ook helaas even wachten op deze nieuwkomer, maar het was het wachten waard. In alle opzichten heeft Samsung zichzelf weten te overtreffen met deze nieuwe Galaxy Note 9.

Ontwerp

Als wij eerlijk zijn is het ontwerp van de Galaxy Note 9 saai te noemen. De kracht zit hem dan ook niet in het ontwerp. Het nieuwe vlaggenschip heeft nagenoeg hetzelfde ontwerp als zijn voorganger. De afmetingen van de nieuwe phablet wijken wel iets af. Waar veel fabrikanten hun zinnen zetten op een notch-ontwerp heeft de Galaxy Note 9 deze trend overgeslagen. het meer traditionele ontwerp is wellicht dan ook de kracht van deze smartphone. Het hoeft immers ook niet luxe of gek te zijn aan de buitenzijde. De smartphone moet gewoon werken en dat is wat deze Galaxy Note 9 exact uitstraalt met dit ontwerp. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de Galaxy Note 9 wel een aanzienlijk dunnere bezel aan de onder- en bovenzijde.

Aan de onderzijde en bovenzijde heeft Samsung gekozen voor speakers van AKG. Hiermee wordt de geluidservaring met de Galaxy Note 9 nogmaals versterkt. Voor de gamers onder ons is dit uiteraard ook goed nieuws. 

Display

De Galaxy Note 9 wordt geleverd met een 6.4 inch Super AMOLED scherm met een aspectratio van 18.5:9. Met deze cijfers behaalt de smartphone een maximale resolutie op het scherm van 2960 x 1440 pixels. Ondanks dat de smartphone amper is gegroeid is het scherm dus wel degelijk flink gegroeid. Dit komt mede door de dunnere bezels rondom. Hierdoor heeft Samsung een groter scherm kunnen inbouwen. Even zou er sprake zijn van een vingerafdrukscanner in het display, maar Samsung heeft deze technologie bewaart voor nieuwere modellen. 

Camera

Op het gebied van camerawerk verrast Samsung ons niet. De camera uit de Galaxy S9+ is overgenomen en is in de Galaxy Note 9 terecht gekomen. Over de positie van de camera’s was nog wel een discussiepunt, maar inmiddels is de horizontale setup definitief. Op het gebied van software heeft de fabrikant nog wel wijzigingen aangebracht, waardoor de nieuwe phablet op dit moment de beste papieren in handen heeft als het gaat om fotokwaliteit. De Galaxy Note 9 wordt geleverd met een 12 megapixels camera die weer wordt bijgestaan door een 12 megapixels sensor. Aan de voorzijde is gekozen voor een 8 megapixels camera. 

Hardware

Zoals wij het verwacht hadden wordt deze Galaxy Note 9 geleverd met de Snapdragon 845-chipset. Dit geldt overigens dan wel voor het model wat in Amerika wordt verkocht. In Nederland moeten wij rekening houden met de Exynos 9810-chipset. Deze heeft overigens soortgelijke prestaties. De chipset wordt standaard bijgestaan door 6 GB werkgeheugen. In de duurste versie, met 512 GB opslag, wordt de Galaxy Note 9 uitgevoerd met 8 GB werkgeheugen. Beide chipsets zullen op een speciale manier gekoeld worden zodat de phablet, bijvoorbeeld tijdens het gamen, niet snel warm wordt. 

Op het gebied van de accu kunnen er nog even wat vraagtekens gezet worden. Met de wisseling in chipsets is de 4000 mAh accu wellicht toch wat aan de kleine kant. De Snapdragon 845 heeft wel de reputatie om zuinig om te gaan met de accu. De chipset van Samsung zelf heeft dit echter niet en hierdoor kan de standbytijd aardig ingekort worden. Wij zijn erg benieuwd hoe dit dan in de praktijk zal zijn. 

S Pen

De S Pen maakt ook weer zijn intrede in de Galaxy Note 9. het is een van de features die deze phablet mogelijk een extra verkoopimpuls geeft. met de S Pen kun je de Galaxy Note 9 op afstand bedienen. De stylus gaat dus meer een centrale rol spelen als het gaat om dagelijks gebruik en direct gebruik van de smartphone. met ondersteuning van Bluetooth kan de S Pen dus draadloos communiceren met de phablet. Je kunt dus wellicht ergens anders op schrijven, terwijl de tekst op de Galaxy Note 9 verschijnt. Ook de muziekspeler is met de S Pen makkelijk te bedienen. Je kunt de S Pen ook gebruiken om de camera op afstand te bedienen. Het is slechts een greep uit alle mogelijkheden die de S Pen brengt naar de Galaxy Note 9.

Prijs en beschikbaarheid

De Galaxy Note 9 komt in verschillende kleuren beschikbaar. Zo komt hij beschikaar in de kleuren blauw, zwart, paars en de nieuwe kleur koper. De pre-orders worden vanaf morgen aangenomen en de leveringen moeten eind deze maand op gang komen. 

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.