Samsung gaat grafische processor zelf ontwikkelen

Samsung heeft al geruime tijd een vacature online staan. In deze vacature is Samsung op zoek naar technici voor de ontwikkeling van grafische chips. Het is niet de eerste keer dat Samsung met een dergelijke vacature komt. Eind 2013 was er ook al een vacature terug te vinden met een dergelijke inhoud. Deze is destijds weer offline gehaald. Samsung lijkt nu toch weer een nieuwe poging te ondernemen.

Veelzijdige inzet

De nieuwe GPU van Samsung zal in eerste instantie ingezet gaan worden in low-budget smartphones. In een later stadium moeten de grafische chips ook terug te vinden zijn in aankomende tablets en wellicht ook in zelfrijdende auto’s. De plannen van Samsung zijn dus ambitieus. Het is niet vreemd dat Samsung zijn eigen grafische chip wil ontwikkelen. Het is een goede manier om de kosten te drukken. Dat wij de eerste eigen GPU dan ook in een low-budget smartphone zullen aantreffen is niet vreemd. Als de grafische processor aanslaat kan deze mogelijk ook naar andere producten doorgezet worden zoals tablets of high-end smartphones. Samsung is nu afhankelijk van de GPU’s van ARM. Door onafhankelijk te gaan worden kan Samsung beter concurreren met andere bedrijven zoals Apple.

Exynos

Samsung ontwikkelt en produceert al geruime tijd ook al zijn eigen chipsets onder de naam Exynos. In recente vacatures werd er van uit gegaan dat Samsung juist technici zocht voor deze chipset. Niets is minder waar en de ontwikkeling van een nieuwe GPU is dus aanstaande. Net als de ontwikkeling van hun eigen Exynos processor zal ook de komst van de eigen grafische chipset nog even op zich laten wachten. De verwachting is dan ook dat in de komende twee jaar de ontwikkeling zal gaan plaatsvinden. Net als bij de Exynos wil Samsung met deze ontwikkeling minder afhankelijk zijn van toeleveranciers. Het is ook een prima methode om de kosten te drukken. Net als met de huidige Exynos chipset kan Samsung de concurrentie flink het nakijken geven. Op het gebied van de GPU verwachten wij dan ook niet veel anders. De eerste exemplaren zullen dan dus ook nog voorzichtig in low-budget smartphones terecht komen. Dit is en blijft een mooi oefenterrein voor Samsung.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.