Het patent van Xiaomi toont een pop-up camera waarbij ook de lenzen aan de achterzijde hierin verwerkt zijn.

Patent toont pop-up camera van Xiaomi met 7 lenzen

Bij het CNIPA (China National Intellectual Property Administration) is een patent ingediend door Xiaomi voor een speciale pop-up camera. De opkomst van de pop-up camera wil nog niet echt doorbreken, maar men experimenteert er nog wel graag mee. Het is duidelijk dat ook Xiaomi nog niet klaar is met deze alternatieve plaatsing van de camera’s. Hierin gaat de fabrikant zelfs een stap verder.

Ontwerp pop-up camera

Het patent in kwestie toont verschillende versies van mogelijke configuraties. In dat opzicht is dus alles nog mogelijk, maar vooral het idee wil Xiaomi patenteren. In dit geval wil de fabrikant met een enkele pop-up werken voor zowel de selfiecamera als voor de camera aan de achterzijde. Wanneer een van deze camera’s gebruikt wordt zal de complete module dus omhoog schuiven. Het vernieuwde ontwerp biedt hierdoor wel enkele voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen.

In het patent wordt vooralsnog enkel een tweetal camera’s aan de voorzijde ingetekend. De configuraties aan de achterzijde zijn echter een stuk breder. Zo zien wij een ontwerp terug met een tweetal camera’s aan de achterzijde tot wel vijf camera’s in de achterzijde. Hierdoor is de pop-up relatief breed te noemen ten opzichte van de breedte van de smartphone.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van een pop-up camera is de bescherming voor de lenzen. Hierdoor blijft alles krasvrij en zijn de foto’s dus kraakhelder. Er kleven helaas wel weer nadelen aan het concept. Zo heeft een pop-up camera wat tijdig nodig om omhoog te komen. Dit kun je bijna verwaarlozen, maar in een tijd waar alles snel moet gaan is dit wel verloren tijd.

Een ander nadeel is onder meer de water- en stofdichte behuizing. Helaas kunnen dergelijke smartphones nog niet over een water- en stofdichte certificering beschikken. Wanneer een smartphone met pop-up camera in het water valt betekent dit doorgaans ook het einde van de smartphone. Daarnaast kan er vrij snel stof tussen de kieren komen van de pop-up camera. Tot op heden lijken hier nog geen problemen in te zijn ontdekt, maar je kunt zelf goed nagaan welke nadelen dit kan hebben. Stof op de lens levert ook geen goede foto’s op.

Toekomst

Vooralsnog lijken wij te kijken naar een concept welke nog goed uitgewerkt dient te worden. De cameramodule, vooral diegene met vijf lenzen, lijkt op dit moment nog ver weg te zijn. De cameramodule is simpelweg te groot om deze op die manier weg te werken zoals Xiaomi dit nu bedacht heeft. Het is daarnaast al eerder bewezen dat bepaalde patenten nooit de productiefase bereiken. Wij verwachten dan ook niet dat dit patent spoedig gevonden zal worden op een nieuwe smartphone van Xiaomi.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.