Overheid verplicht providers bepaalde gebieden te dekken met 5G-netwerk

In de aankomende frequentieveiling voor 5G gaat de overheid waarschijnlijk een verplichting opleggen voor de dekking van 5G door heel Nederland. Hiermee voorkomt de overheid dat dunbevolkte gebieden niet de beschikking hebben over 5G of zelfs onbereikbaar zijn. Dit alles staat beschreven in het Actieplan Digitale Connectiviteit. Welke eisen er exact worden gesteld is nog niet duidelijk.

In de aankomende frequentieveiling voor 5G gaat de overheid waarschijnlijk een verplichting opleggen voor de dekking van 5G door heel Nederland. Hiermee voorkomt de overheid dat dunbevolkte gebieden niet de beschikking hebben over 5G of zelfs onbereikbaar zijn. Dit alles staat beschreven in het Actieplan Digitale Connectiviteit. Welke eisen er exact worden gesteld is nog niet duidelijk.

Vereisten

Al eerder heeft de overheid bepaalde eisen gesteld bij de veiling van een frequentie. Bij de frequentieveiling voor 4G waren er echter geen verplichtingen opgelegd aan providers. De veiling in 2000, voor 3G-frequenties, had wel weer strenge eisen. Hierbij moesten bewoonde gebieden, snelwegen en spoorwegen van dekking voorzien zijn. Dat de overheid nu bij 5G weer eisen gaat stellen komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Al langer wil de overheid een betere dekking binnen Nederland. Vooral wanneer de veiligheid in het geding komt is als een doorn in het oog van de overheid. Iedereen moet overal en altijd 112 kunnen bereiken. Volgens providers is een 100% dekking in Nederland technisch onmogelijk en op sommige locaties zelfs onrendabel.

In sommige gemeenten wil de provider wel een mast plaatsen, maar krijgt de provider simpelweg geen vergunning. Ook de lokale overheden moeten dus wel meewerken aan dergelijke zaken om deze dekkingsgraad te kunnen bieden. Recentelijk hebben wij hier ook al eens over geschreven over de gemeente Borculo.

Grenzen

Vooral in grensgebieden lijken de problemen het meeste voor te komen. Ook de overheid is hier inmiddels goed van op de hoogte en wil daarom ook graag de eisen op tafel leggen bij de volgende 5G-frequentieveiling. Hierbij wordt het slechte bereik in grensgebieden ook meegenomen en worden providers verplicht om hier dekking te bieden. Al eerder zijn, volgens het kabinet, providers over ingelicht. De providers kunnen zich dus nu voorbereiden op deze nieuwe eisen die met de nieuwe veiling gesteld gaan worden.

Er zijn al vaker situaties geweest waarbij er geen bereik was, maar wel een noodgeval. Geen van de providers had bereik. De discussie over 100% landelijke dekking loopt al enkele jaren en inmiddels lijkt ook de overheid te zwichten voor strengere eisen. Bereik is een van de grootste klachten over mobiele netwerken. En terecht, een beperkt bereik kan levens kosten in noodgevallen, maar ook als er geen noodgeval is, kan het voor mensen en bedrijven schadelijke gevolgen hebben. Hetzelfde geldt voor mobiel internet; als data niet doorkomt, krijgen mensen soms belangrijke mails en andere meldingen niet binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Samsung is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van hun eerste Android Go smartphone. Al eerder hadden wij hierover bericht. Inmiddels zijn de eerste beelden online verschenen van deze Android Go-smartphone van Samsung. Op basis van deze afbeelding kunnen wij wel enkele zaken opmerken die afwijken van wat wij in eerste instantie hadden bedacht. Zoals het er nu naar uit ziet levert Samsung deze smartphone nu ook met de bekende TouchWiz-interface.

Samsung Android Go smartphone geleverd met TouchWiz

Volgend bericht
Volgens eerste berichten is Samsung momenteel bezig met een accu van tussen de 3000 mAh en 6000 mAh. Uiteraard hopen wij op het laatste cijfer, want als wij de bronnen kunnen geloven wordt de opvouwbare Galaxy X voorzien van een scherm van 7.3 inch. Dit scherm zal op zijn beurt ook veel vragen van de accu. In ieder geval is elke accu onder de 4000 mAh eigenlijk al een afknapper. Dit resulteert namelijk, en zeker met dit schermformaat, in zeer lage standbytijd.

Opvouwbare Galaxy X komt ook met buigbare accu

Gerelateerde berichten
Total
1
Share