Oudere Huawei smartphones verliezen mogelijk Google-apps

Huawei logo

Sinds mei vorig jaar heeft Huawei een officieel handelsverbod met Amerika. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met het Chinese bedrijf. Vanwege dit handelsembargo mag Huawei ook geen zaken meer doen met Google. Dankzij een bestaande licentie kon de fabrikant nog wel ondersteuning bieden voor bestaande smartphones. Deze licentie is nu verlopen en bestaande smartphones lopen nu een gevaar op verwijdering van deze applicaties.

Google Mobile Services

In het specifieke geval gaat het om Google Mobile Services. Onder deze dienst vallen onder meer de Play Store, Youtube en Maps. Gek genoeg heeft de Chinese overheid deze diensten sowieso geblokkeerd. Hier heeft Huawei dus feitelijk geen last van het handelsembargo. In Europa kunnen wij de diensten haast niet missen en vormen dus een belangrijk onderdeel in de werking van de smartphone.

Vanaf 16 mei 2019 tot en met 13 augustus 2020 had Huawei nog een licentie vanuit Google om oudere smartphones te kunnen blijven ondersteunen. Vanaf 16 mei 2019 mochten nieuwe smartphones echter niet meer met Google Mobile Services uitgerust worden. Inmiddels heeft Huawei hier zelf wel een passend alternatief voor, namelijk Huawei Mobile Services. Inmiddels wordt deze dienst door ruim 700 miljoen gebruikers wereldwijd gebruikt.

Oudere Huawei smartphones

De oudere smartphone’s kunnen voor Huawei nu een hoofdpijndossier opleveren. Het gaat hierbij dus om de modellen die voor 16 mei 2019 zijn gelanceerd. Deze waren dus feitelijk nog voorzien van de Google Mobile Services. Het is juist deze licentie die nu verlopen is per 13 augustus. Hierdoor kunnen deze smartphones mogelijk geen Google-applicaties of updates meer installeren. Toch glooit er nog wel een licht aan de horizon voor deze groep. Er gaan mogelijk geruchten rond dat deze tijdelijke licentie alsnog wordt verlengd door Amerika. Hier is echter wel een andere reden voor.

Amerika overweegt mogelijk om de licentie onder bepaalde voorwaarden te verlengen. Hierdoor kunnen bedrijven en telecomproviders in Amerika hun bestaande Huawei apparatuur omzetten naar andere leveranciers. Om deze overgang soepel te kunnen laten verlopen moet het bestaande netwerk wel werkend blijven. Dit reeds werkende netwerk is doorgaans opgebouwd uit onderdelen van Huawei. De licentie is dus wel een vitaal onderdeel al is het voor Amerika in eigen belang om deze alsnog te verlengen.

Flinke operatie

Het is onduidelijk wanneer Amerika de benodigde licentie zal verlengen. De telecomwaakhond heeft inmiddels ingeschat dat het omzetten van bestaande netwerken ongeveer 1,89 miljard dollar zal kosten. Daarnaast verwacht deze zelfde telecomwaakhond dat de verschillende netwerken nog zeker twee jaar nodig hebben om alle Huawei apparatuur vervangen te kunnen hebben. Tot die tijd lijkt de licentie nog wel noodzakelijk te zijn.

De verschillende telecombedrijven lijken de dupe te zijn geworden van een beslissing door de Amerikaanse overheid. De Chinezen waren juist een enorme prijsvechter. Deze bedrijven zijn nu aangewezen op duurdere netwerkapparatuur van onder meer Ericsson of Nokia. Behalve de kosten in het omzetten van het netwerk zal ook de randapparatuur een stuk duurder worden.

Omweg ?

Je kunt je afvragen of deze oudere smartphones straks een omweg kunnen bewandelen. De kans dat dit echter mogelijk is lijkt klein. Wellicht biedt Huawei de mogelijkheid om over te stappen op HMS. Deze dienst kent echter nog niet het aanbod zoals wij dit in de Play Store kennen. Vooralsnog lijkt er nu nog even niets aan de hand te zijn, maar de kans is groot dat de licentie wellicht enkel nog netwerkapparatuur betreft. In dat geval zullen op korte termijn maatregelen genomen worden om deze oudere smartphones af te schakelen van Google Mobile Services.

Wanneer je dus over een oudere Huawei smartphone beschikt moet je dus even op je hoede zijn. Wellicht dat plotseling bepaalde applicaties niet meer beschikbaar zijn. Deze vallen ook niet meer te installeren omdat de Play Store ook onder deze licentie valt. Het is niet onverstandig om je alvast eens te verdiepen in HMS. Er zijn hier genoeg alternatieve applicaties op te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De 3.5mm jackplug komt mogelijk terug op de Samsung Galaxy S21.

Samsung Galaxy S21 (S30) laat features vallen en terugkomen

Volgend bericht
De Motorola Moto E7 Plus heeft zich voor het eerst laten vastleggen op foto's.

Meer details over de Motorola Moto E7 Plus lekken uit

Gerelateerde berichten
Total
1
Share