Officieel: Lightning-poort niet meer welkom in Europa

De Europese Unie wil dat alle smartphones voorzien worden van een USB-C aansluiting.

Het gaat eindelijk gebeuren – Apple zal gedwongen worden om de Lightning-kabel te dumpen ten gunste van USB-C, althans in Europa. De EU heeft nu een deal bereikt om een ​​gemeenschappelijke oplaadpoort te eisen voor alle telefoons, inclusief iPhones. Na tien jaar praten over de zaak is er eindelijk een besluit genomen.

Lightning-poort niet meer toegestaan

In het najaar van 2024 wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle telefoons, tablets en camera’s die in Europa worden verkocht – de deal werd vandaag gesloten tussen EU-leden, het Parlement en de Raad.

De EU heeft het bereikte akkoord vandaag in een persbericht gepubliceerd . De verklaring onderstreept dat deze nieuwe regel het voor consumenten mogelijk maakt om niet langer een ander oplaadapparaat en een andere kabel nodig te hebben telkens wanneer ze een nieuwe telefoon kopen, en slechts één oplader voor draagbare elektronische apparaten kan gebruiken.

Bovendien kunnen kopers kiezen of ze nieuwe elektronische apparatuur met of zonder oplader willen kopen. Bovendien zal de nieuwe regel iedereen helpen om tot 250 miljoen euro per jaar te besparen, wat volgens de Europese Unie zou zijn gegaan naar het kopen van opladers.

De EU heeft fabrikanten nu tot het najaar van 2024 de tijd gegeven om de nieuwe regel uit te voeren. Voor het geval je nieuwsgierig bent, de nieuwe regel is van toepassing op mobiele telefoons, maar ook op tablets, e-readers, oordopjes, digitale camera’s, koptelefoons, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers!

Laptopfabrikanten krijgen wat langer de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie: tot 40 maanden nadat de regel van kracht is geworden.

Er moeten nog een aantal bureaucratische stappen worden ondernomen, zoals het Parlement en de Raad moeten de overeenkomst formeel goedkeuren en deze moet worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Maar zodra dit is gebeurd, treedt het in werking (20 dagen na publicatie) en worden de bepalingen na 24 maanden van toepassing.
Houd er rekening mee dat de wetgeving begrijpelijkerwijs niet van toepassing is op producten die al op de markt waren voordat deze van kracht werd.

Wat betreft Apple, het bedrijf heeft dit voorstel eerder bekritiseerd vanwege zorgen over e-waste. Op de lange termijn zullen klanten zich echter minder zorgen hoeven te maken over het opstapelen van laders in hun huis.

Apple kan hoe dan ook in de richting van een USB-C-connector gaan. Recente geruchten over de iPhone 15 geven aan dat de 2023-iPhones de Lightning-connector kunnen dumpen ten gunste van USB-C.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Apple lanceert iOS 16.

Apple lanceert iOS 16

Volgend bericht
Samsung Galaxy Z Flip 4 krijgt meer opslag!

Galaxy Z Flip 4 krijgt meer opslag en verwachte prijs

Gerelateerde berichten
Total
14
Share