Noord-Nederland kan ook rekenen op 5G

Volgens bronnen binnen de NOS zal ook Noord-Nederland de beschikking gaan krijgen over 5G. Hiervoor is de 3,5 Ghz frequentie vereist voor een goede werking. Tot op heden wordt deze frequentie gebruikt door een satellietstation in Burum. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit station verhuisd worden en komt de frequentie beschikbaar voor telecomproviders.

Belangrijke frequentie

Al geruime tijd is er een onderzoek gaande rondom het gebruik van de 3,5 Ghz frequentie. Veel leveranciers van 5G-apparatuur en providers willen van deze frequentie gebruik gaan maken. De technologie is hier immers op afgestemd. Tot op heden was echter Noord-Nederland hier nog niet op voorbereid aangezien het satellietstation al gebruik maakt van deze frequentie. Tot 2021 is deze specifieke frequentie nog in handen van het Ministerie van Defensie.

Andere frequenties

Een andere optie was om 5G in Noord-Nederland toch aan te bieden op de 700 Mhz frequentie of op de 28 Ghz frequentie. Deze laatste optie vervalt echter voor veel partijen omdat dit een extreem hoge frequentie is. Door het gebruik van deze frequentie moeten er beduidend meer zendmasten worden geplaatst om dezelfde dekking te kunnen bieden. Bij de 700 Mhz frequentie is er wellicht minder weerstand als het gaat om de dekking, echter is de capaciteit van een zendmast wel een heel stuk lager.

Verhuizing

Volgens bronnen, die de NOS in het bezit heeft, is inmiddels besloten om het satellietstation in Burum te verhuizen naar de Alpen. Op dit moment wordt deze verhuizing nog niet bevestigd, echter ligt de oplossing wel voor de hand. De bandbreedte wordt namelijk in Duitsland wel gewoon gebruikt voor 5G en hierdoor kan de bandbreedte alsnog het satellietstation verstoren.

Het overzetten van het bewuste satellietstation naar een andere frequentie is helaas, technisch gezien, ook niet mogelijk. Om alle partijen tegemoet te komen, zonder veel hoge kosten, lijkt enkel een verhuizing de juiste optie te zijn.

Aangezien de frequentie nog in het bezit is van het Ministerie van Defensie tot 2021 zal de verhuizing ook pas na deze datum gaan plaatsvinden. Ondanks dit zal de uitrol van 5G in Nederland nauwelijks of geen vertraging op gaan lopen. In 2021 wordt ook pas verwacht dat de eerste locaties met 5G beschikbaar zullen komen. Net als bij 4G zal dit dan gefaseerd uitgerold gaan worden. Ook Noord-Nederland kan dus met dit bericht rustig ademhalen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.