Nokia 6.2 en Nokia 7.2 hebben het levenslicht gezien

Nokia pakt groots uit met vijf nieuwe telefoons op de IFA

Wij hadden wel verwacht dat Nokia op de IFA met de nieuwe 6.2 en 7.2 zou komen. Deze twee modellen zijn dan ook gelanceerd. Naast deze twee smartphones heeft de fabrikant nog eens drie andere mobiele telefoons gelanceerd. Het gaat hierbij om de Nokia 2720, 800 en de 110. Wij noemen dit bewust mobiele telefoons, omdat je zeker niet de functies hoeft te verwachten van een hedendaagse smartphone.

Overeenkomsten Nokia 6.2 en 7.2

Beide smartphones delen veel techniek met elkaar. Onderling zijn er wel weer verschillen te ontdekken. Wij zullen daarom eerst de overeenkomsten met jullie delen. Zo valt het ontwerp direct op. Beide smartphones lijken nagenoeg op elkaar en de afmeting verschilt ook niet eens. Beide hebben de beschikking over een 6.3 inch touchscreen met een zeer kleine notch aan de bovenzijde. Het nieuwe scherm is iets gegroeid ten opzichte van zijn voorgangers met ongeveer een halve inch.

Aan de achterzijde zien wij op de Nokia 6.2 en de 7.2 een triplecamera-setup terug in een ronde opstelling. Dit laatste zien wij recentelijk vaker terug bij fabrikant en lijkt nu de nieuwste trend te zijn. Over de camera’s zullen wij het later nog hebben. Onder deze setup zien wij de vingerafdrukscanner terug. Op de Nokia 6.2 en 7.2 is dus niet gekozen voor de inmiddels veel gekozen in-display vingerafdrukscanner.

Beide smartphones worden standaard geleverd met Android 9 vanuit de doos. Een update naar Android 10 staat echter al op de planning bij Nokia. Beide modellen beschikken daarnaast over een ondersteuning van dualsim, 3.5 mm jackplug en beschikken beide over een respectabele 3500 mAh accu. Tot dusver grofweg de overeenkomsten tussen beide modellen.

Verschillen

Zoals je mag verwachten is de Nokia 6.2 een stukje eenvoudiger uitgerust ten opzichte van de Nokia 7.2. Dit klopt zeker zo. Zo beschikt de 7.2 over de Snapdragon 660-chipset, terwijl dit bij de 6.2 blijft steken op de Snapdragon 636. Voor de rekenkracht moet je dus echt de 7.2 hebben, maar in het dagelijkse gebruik zul je hier niet snel iets van merken. De Nokia 6.2 zal beschikbaar komen in varianten met 3 GB of 4 GB werkgeheugen. De opslag varieert hierdoor van 32 GB tot wel 128 GB. Bij de 7.2 begint het standaard bij 4 GB werkgeheugen en is er daarnaast nog keuze uit een variant met 6 GB RAM. De standaard opslag op de 7.2 begint op 64 GB.

Op het gebied van camera’s zijn er wel zaken die zullen gaan opvallen. De Nokia 6.2 beschikt over een hoofdcamera met een maximale resolutie van 16 megapixels. De ultrabreedhoeklens heeft een maximale resolutie van 8 megapixels en voor de dieptesensor heeft men gekozen voor een variant met 5 megapixels. Bij de Nokia 7.2 zien wij een enorme sprong voorwaarts. Zo wordt deze smartphone geleverd met een 48 megapixels camera als hoofdcamera. Wanneer er weinig licht is zal er dankzij de Quad Pixel technologie alsnog voldoende licht beschikbaar zijn om hier een mooie foto uit te persen. Deze zelfde techniek zien wij terug in de 20 megapixels frontcamera bij de Nokia 7.2. De 6.2 moet het aan de voorzijde doen met slechts een bescheiden 8 megapixels camera.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Nokia 6.2 krijgt een adviesprijs mee van € 199,- voor het model met 3 GB RAM en 32 GB opslag. De smartphone moet in oktober in de winkels gaan liggen. De Nokia 7.2 begint bij een prijs van € 299,- voor de versie met 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag. De duurste variant zal uitkomen op een adviesprijs van € 349,-. De 7.2 zal eind september al beschikbaar moeten zijn.

Het kan nog gekker

Als je dacht dat het hier mee gedaan was bij Nokia heeft het goed mis. Vandaag werden ook de Nokia 2720, 800 en de 110 gelanceerd. Het eerste model betreft een flipphone met onder andere 4G-ondersteuning. Hierdoor kun je gebruik maken van diensten zoals Youtube, Facebook en WhatsApp welke al voorgeïnstalleerd zijn. Wij weten echter niet of het allemaal wel zo prettig kijkt en werkt op een 2.8 inch kleurenscherm. Voor een prijs van € 89,- is hij dan wel weer leuk genoeg om te proberen.

De nieuwe Nokia 800 is absoluut de vreemde eend in de vijver. Het is een telefoon die juist gemaakt is voor ruige omstandigheden. Verwacht dan ook geen fancy smartphone, maar juist een degelijke mobiele telefoon die werkt op momenten dat je het nodig hebt. Hij komt ook nog eens in verschillende kleuren beschikbaar waaronder de kleur Desert Sand. De 800 beschikt over de IP68-certificering waardoor hij compleet waterdicht is en volgens militaire standaarden ook nog eens stofdicht is. Hij gaat hierdoor lang mee, maar je legt er ook wat voor neer. Je bent echter de trotse eigenaar voor € 109,-.

De Nokia 110 lijkt vooral voor kinderen te zijn gemaakt tussen de 6 en 12 jaar. Je kunt met deze telefoon geen gebruik maken van internet. Je kunt er echter wel mee bellen, SMS versturen, muziek afspelen of Snake spelen. Voor een adviesprijs van € 20,- hoef je ook niet veel te verwachten. In dat opzicht heeft Nokia wel een ruim aanbod aan betaalbare telefoons gelanceerd de afgelopen periode. Al eerder zagen wij de Nokia 105 en Nokia 220 4G eerder gelanceerd worden.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.