Moet Apple afscheid nemen van de Lightning-poort?

De Europese Unie wil dat alle smartphones voorzien worden van een USB-C aansluiting.

Het is goed mogelijk dat Apple in de toekomst afscheid zal nemen van hun befaamde Lightning-poort. Sinds Apple groot is geworden is deze poort in vrijwel elk Apple product wel terug te vinden. Het is een poort die door Apple zelf is ontworpen. De Europese Unie kan nu echter behoorlijk wat roet in het eten gooien.

Standaard poort

Al geruime tijd wil de Europese Unie dat verschillende apparaten, waaronder smartphones, gebruik gaan maken van een en dezelfde aansluiting. Veel fabrikanten, behalve Apple, maken nu gebruik van de USB-C poort. Met deze poort kan er snel geladen worden, maar kan er ook data worden overgezet van de smartphone naar een ander apparaat. Het standaardiseren van verschillende aansluitingen staat al jaren hoog op de agenda van de Europese Unie. Vandaag werd er dan ook weer uitgebreid gedebatteerd over deze kwestie.

Minder afval

Het uitgangspunt van de Europese Unie is het terugdringen van de elektronisch afvalberg. Jaarlijks belanden er miljoenen laders en andere aansluitingen op de afvalberg omdat de consument deze simpelweg niet meer kan gebruiken. Met een wereldwijde standaard aansluiting, zoals de USB-C poort, kan deze afvalberg een stuk kleiner worden. De lader kan immers weer hergebruikt worden voor een andere smartphone. De Europese Unie staat daarom ook open voor het feit dat er geen lader meer standaard bij een nieuwe smartphone wordt geleverd. In plaats hiervan koopt de consument een standaard lader die op elke smartphone toegepast kan worden. Bij Apple ligt deze kwestie anders, aangezien zij nog steeds met een compleet andere aansluiting werken.

Wetgeving

Enkel met een wet kan een fabrikant geforceerd worden om een standaard aansluiting te leveren. Het meest voor de hand liggende is nu de USB-C poort. Overigens geldt deze wetgeving dan wel enkel binnen de Europese Unie. Tijdens het debat van vandaag werd hier uitgebreid over gesproken. In een volgend debat zal er ook gestemd gaan worden.

Het bovenstaande kan echter ook nog worden afgebogen. Dit is waar Apple mogelijk nog goed wegkomt. Hierbij worden fabrikanten niet verplicht om een standaard poort aan te bieden, maar krijgen ze enkel het strenge advies om dit wel te doen. Met deze vrijwillige benadering kan Apple vooralsnog kiezen om hun Lightning-poort even te behouden.

Reactie Apple

Volgens de techgigant uit Cupertino kan het standaardiseren van de poort enkel nieuwe innovaties tegenwerken. Daarnaast komt het sterke argument van Apple dat er momenteel een miljard apparaten van het bedrijf in omloop zijn met deze aansluiting. Wanneer de wet werkelijk wordt doorgevoerd zal dit op de korte termijn voor een enorme elektronisch afvalberg zorgen. Deze afvalberg heeft geen positief effect op de natuur.

Apple gaf daarnaast aan dat het nog rondom de wetgeving kan werken. Men kan op dat moment ‘onnodige kabels en adapters’ toevoegen in de doos om via Lightning alsnog via USB-C te kunnen werken. De werkwijze kun je controversieel beschouwen en het lijkt er dus sterk op dat Apple geen intenties heeft om hun eigen Lightning-poort spoedig op te geven. De Europese Unie kan hier dus nog een behoorlijk kluif aan krijgen om dit te reguleren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De Galaxy Bloom was uiteindelijk toch de codenaam. De werkelijke naam is de Galaxy Z Flip.

Vergeet de Galaxy Bloom, het wordt de Galaxy Z Flip

Volgend bericht
De absolute topper van Samsung, de Galaxy S20 Ultra, heeft de nodige details prijsgegeven.

Alle details over de Galaxy S20 Ultra vroegtijdig gelekt

Gerelateerde berichten
Total
16
Share