Mobiele netwerktest: T-Mobile beste provider in Nederland

Uit een recent onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau P3 is gebleken dat T-Mobile momenteel het beste netwerk heeft in Nederland. KPN volgt op de voet met een tweede plaats. Beide providers hebben ook vorderingen weten te boeken op het netwerk, terwijl Vodafone juist is stil blijven staan volgens het onderzoek.

Storingen

Tijdens het onderzoek is goed gekeken naar het aantal storingen en de totale tijd dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van het netwerk. Zowel KPN als T-Mobile hadden in de testperiode slechts eenmaal een fikse storing die hoogstens een paar uur duurde. Bij Vodafone waren dit een drietal storingen die samen voor meer dan 17 uur downtime zorgde. Deze storingen zijn zorgvuldig gemeten doordat ruim 26.000 Nederlanders de data over hun bereik en datasnelheid doorstuurde naar het onderzoeksbureau.

Data

Over het algemeen in de mobiele internetsnelheid bij alle providers goed. In 99% van de gevallen is de datasnelheid meer dan voldoende en scoort Nederland zelfs bovengemiddeld goed in vergelijking met Europa. Opmerkelijk genoeg biedt Vodafone de beste dekking bij 4G met ruim 94.4% landelijke dekking. Bij KPN en T-Mobile is dit respectievelijk 94.2% en 93.3%. De gemiddelde snelheid lag bij T-Mobile wel het hoogste met ruim 6,8Mbit/s. Bij KPN is dat 6,4Mbit/s, bij Vodafone 6,3Mbit/s.

De oplettende lezer zal opmerken dat Tele2 niet is opgenomen in het onderzoek. Deze provider is er nu bewust tussen uit gelaten aangezien deze is overgenomen door T-Mobile.

Spraak

Naast de 26.000 Nederlanders die hun data deelde deed P3 ook eigen onderzoek in Nederland. Bij het totstand brengen van een telefoongesprek lukt het vrijwel altijd direct. Wel is het opgevallen dat de meeste gesprekken juist mislukte in de trein. Doorgaans is het in steden en op de snelweg wel goed geregeld en konden de gesprekken snel tot stand gebracht worden.

Eerste onderzoek

Het is de eerste keer dat P3 een onderzoek in Nederland heeft gedaan. Naast het gebruik van 26.000 Nederlanders voor dit onderzoek heeft het onderzoeksbureau ook zelf onderzoekers op pad gestuurd voor vergelijkbare onderzoeken. Uit de ervaringen blijkt dat dit grotendeels overeenkomt met wat de data van de Nederlanders verteld. De data van de Nederlanders is gemeten vanaf eind april vorig jaar tot eind januari van dit jaar. P3 heeft zelf testen uitgevoerd in de periode van 12 februari tot en met 1 maart van dit jaar.

Uit dit eerste onderzoek komt T-Mobile als nipte winnaar uit de test. Vooral op het gebied van internetsnelheid wint de provider flink. Ook op snelwegen en in steden scoort T-Mobile goed, terwijl de provider wel weer wat punten inlevert als je de trein neemt. Dit laatste geldt voor zowel spraak als data.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.