Maak kennis met de nieuwe Apple iPhone 13 mini

Apple lanceert de iPhone 13 mini.

De iPhone 12 mini van vorig jaar was echt goed als je op zoek was naar een hele kleine smartphone (volgens de huidige normen) die ook redelijk krachtig is. Het was echter niet ongelooflijk succesvol, omdat de markt blijkbaar hunkert naar grote telefoons. Maar toch heeft Apple het model opgefrist met de iPhone 13-serie van dit jaar. De iPhone 13 mini is nu officieel.

Wat is er nieuw?

  • Kleinere inkeping aan de voorkant
  • 28% helderder scherm voor HDR-inhoud
  • Grotere camerasensor
  • Nieuwe processor
  • Iets grotere batterij
  • Opslagverhoging basismodel
  • Satellietverbinding voor noodgevallen

Ontwerp en display

Voor het grootste deel lijkt de iPhone 13 mini veel op de iPhone 12 mini. Het is dezelfde kleine, schattige rechthoek met platte aluminium zijkanten ingeklemd tussen voor- en achterglaspanelen. Je zult merken dat de cameramodule aan de achterkant er iets anders uitziet, omdat de lenzen een beetje zijn verplaatst. De inkeping aan de voorkant is ook een beetje kleiner – Apple is erin geslaagd de Face ID-array een beetje te verkleinen, dus het inkepingseiland aan de bovenkant van je scherm is nu … enigszins niet zo opdringerig.

De iPhone 13-serie heeft op alle modellen iets grotere batterijen in vergelijking met de iPhone 12-serie van vorig jaar. Dit is vrij belangrijk voor de iPhone 13 mini, aangezien de 12 mini zeker niet de beste batterijduur had. De iPhone 13 mini heeft dus een iets dikkere body, maar die voel je waarschijnlijk niet. Het zal echter waarschijnlijk niet passen op uw oude iPhone 12 mini-hoesjes.

Ook zit er nog een Lightning-connector aan de onderkant. Nee, de iPhone 13 is niet portless en nee, Apple wil er geen USB Type-C op zetten.

De voorkant heeft een OLED-scherm van 1080 x 2340 pixels , wederom met een diagonaal van 5,4 inch en een beeldverhouding van 19,5:9. Merk op dat de iPhone 13 mini geen 120 Hz ProMotion-scherm heeft – die zijn dit jaar alleen gereserveerd voor de Pro-modellen. De upgrade hier is een helderder scherm – 28% helderder dan het model van vorig jaar. De helderheid maakt het mogelijk om te genieten van HDR en Dolby Vision media.

Zoals traditie is de iPhone 13 mini verkrijgbaar in verschillende levendige kleuren.

iPhone 13 mini camera

OK, dus de iPhone 13 mini heeft een grotere camerasensor om mee te werken, vergeleken met de basis iPhone 12-serie. Het is nog steeds 12 MP, maar heeft een groter gebied. Dit betekent dat de pixels erop iets groter zijn, waardoor de telefoon meer licht zou kunnen verzamelen bij het maken van een foto – al met al resulteert dit meestal in helderdere opnamen met minder ruis en minder kans op trillende handen.

Over schudden gesproken, de iPhone 13 mini krijgt nu sensorverschuivingsstabilisatie – het alternatief voor lensgebaseerde OIS dat vorig jaar exclusief was voor de iPhone 12 Pro Max . Welnu, sensorverschuiving heeft nu alle iPhone 13-modellen bereikt.

De ultrabrede camera krijgt ook een kleine upgrade – het is nog steeds een 12 MP-sensor, maar de lensopening is nu groter bij F1.8. Hierdoor zouden de ultrabrede opnamen zowel helderder als – misschien – scherper moeten zijn.

Er is nu een nieuwe filmmodus voor video-opnames. Met algoritmen voor de portretmodus die tot het uiterste zijn doorgevoerd, kun je opnamen met rackfocus maken die de focusverschuiving van camera’s met een groot budget nabootsen. Het kan ook automatisch werken – de iPhone zal de acties van de onderwerpen op het scherm volgen om de focus te verschuiven alsof het een grote Hollywood-productie is. Je kunt je scherpstelpunten natuurlijk ook handmatig kiezen. Het zal op zijn minst leuk zijn om mee te spelen – we kunnen zeker niet wachten om het te testen.

Vernieuwde hardware

Zoals bij alle iPhone 13-modellen, krijgt ook de iPhone 13 mini de Apple A15-chip aan de binnenkant. Het is Apple’s 5nm-processor van de tweede generatie en het klinkt als een krachtpatser op papier. Aan de andere kant is de A-reeks dat meestal wel. Eerlijk gezegd klinkt het niet alsof de Apple A15 een enorme upgrade is ten opzichte van de A14, maar dat is te verwachten. Top-tier processors maken meestal geen enorme doorbraken in jaar-op-jaar upgrades.

Wat geweldig is aan de iPhone 13 mini is de nieuwe basisopslag – de goedkoopste iPhone 13 mini begint nu bij 128 GB, in tegenstelling tot 64 GB, wat behoorlijk groot is. Weet je, Apple is graag een beetje gierig met zijn basisopslagopties, en het is leuk om te zien dat we dit jaar de ruime 128 GB-optie krijgen.

Accu

Zoals eerder vermeld, krijgt de iPhone 13 mini – samen met al zijn broers en zussen van de iPhone 13 – een iets grotere batterij. Nu houdt Apple er niet van om al die “geeky-nummers” zoals RAM-hoeveelheden en batterijcapaciteiten op het podium te onthullen, dus we zullen moeten wachten op een daadwerkelijke demontage om precieze cijfers te krijgen.

Volgens lekken zal de iPhone 13 mini echter een batterij van 2.406 mAh hebben – iets groter dan de 2.227 mAh-cel van de iPhone 12 mini. Zal deze capaciteit ons dat extra beetje batterijduur geven, of zal het worden opgeslokt door de overkill aan kracht van de A15? We zullen moeten wachten om er een te krijgen en te zien.
Apple stelt dat de iPhone 13 mini 1,5 uur langer meegaat dan de 12 mini, vanwege de grotere batterij en de nieuwe Apple A15 energiezuinigheid.

Prijs en beschikbaarheid

Apple heeft besloten de kosten van zijn basis-iPhones niet te verhogen, wat betekent dat de iPhone 13 mini opnieuw begint bij € 729. Bovendien heeft Apple nu een superagressief inruilprogramma, waarmee je tot wel € 700 korting kunt krijgen als je een in aanmerking komende iPhone inruilt.

Je kunt deze vrijdag, 17 september, een iPhone 13 pre-orderen. De verzending begint op 24 september.

De iPhone 13 mini is verkrijgbaar in roze, blauw, Starlight (eh, zilver), Midnight (*ahem* – zwart) en Product Red.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

Apple lanceert de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Apple iPhone 13 verlegt de grenzen van camera’s

Volgend bericht

Xiaomi 11T maakt zijn debuut met 120W snelladen.

Xiaomi 11T maakt zijn debuut met 120W snelladen

Gerelateerde berichten

Total
1
Share