LG sleept Wiko voor de rechter

De Franse producent Wiko kan rekenen op een rechtzaak vanuit LG. Volgens LG schendt Wiko LTE-patenten. Het is niet de eerste keer dat LG dit doet, vorig jaar werd Blu Products al voor de rechter gesleept voor het schenden van dezelfde patenten. Het is overigens niet de eerste keer dat Wiko een dergelijk zaak aan zijn broek heeft hangen. Al eerder spande Ericsson een soortgelijke zaak aan.

Aanklacht LG

In de aanklacht meldt LG dat Wiko onterecht gebruik maakt van LTE-technologie waar LG patenten op heeft. Aangezien Wiko in Europa is gevestigd hebben de Zuid-Koreanen ook besloten om de zaak neer te leggen bij de rechter in Mannheim Duitsland. LG heeft de zaak duidelijk goed voorbereid. Met verkoopcijfers van Strategy Analytics heeft LG inzicht gekregen hoe vaak dit patent geschonden zou zijn. Vorig jaar heeft Wiko in Europa ruim 10 miljoen smartphones verkocht met dit geschonden patent, aldus LG. Het is echter nog onduidelijk wat de Zuid-Koreanen gaan eisen in de aanklacht. Er zijn op dit moment een tweetal opties. De fabrikant kan een verkoopstop van de smartphones van Wiko eisen, maar het is ook goed mogelijk dat LG alsnog licentiekosten eist. Dit laatste zal uiteraard dan met terugwerkende kracht worden berekend. Het is onbekend op welke termijn de zaak zal gaan dienen, maar LG kennende willen ze dit wel op korte termijn gaan doen. Op dit moment loopt de Zuid-Koreaanse fabrikant immers verkopen of omzet mis.

Ericsson

Vorig jaar had Wiko al problemen met het netwerkbedrijf Ericsson. Volgens dit bedrijf had Wiko de patenten geschonden op het gebied van 2G, 3G en 4G. Ook deze zaak is ingediend in Mannheim en onderhandelingen met Wiko liepen destijds op niets uit. Of LG ook al heeft onderhandeld met Wiko is onbekend. Wij achten de kans wel groot dat LG dit zonder de rechtbank in eerste instantie heeft willen oplossen.

Wiko

In Nederland is Wiko sinds vorig jaar goed leverbaar. Het merk is nog tamelijk onbekend in Nederland, maar in Frankrijk is het juist een van de grootste merken. De populariteit van het merk is inmiddels niet onopgemerkt gebleven. Met 10 miljoen smartphones scoort een dergelijk klein merk erg goed binnen Europa. De goede verkoopresultaten komen vermoedelijk ook door de interessante prijsstelling die Wiko hanteert.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.