Kom er achter wat Google van jou weet!

Google verzameld enorm veel data vanaf jouw Android smartphone.

Het mag niet onbekend zijn dat Google de nodige data verzameld. In de ogen van veel mensen is de data wellicht onschuldig, maar Google heeft wel degelijk meer informatie. Je kunt er nu zelf heel makkelijk achter komen wat de zoekgigant aan gegevens van jou heeft. Deze gegevens worden ook via jouw Android smartphone verzameld. De complete collectie kan dus snel oplopen.

Hoe kom ik aan mijn data ?

Je moet natuurlijk eerst de data downloaden die Google over jou kent. Dit gaat verrassend genoeg erg eenvoudig. Volg het onderstaande stappenplan en je hebt toegang tot deze persoonlijke informatie.

 • Stap 1. Ga vanaf de Android smartphone (waarop je bent ingelogd op een Google-account) naar Google Takeout.
 • Stap 2. Selecteer de Google diensten waar je de data van wilt zien. Klik op “Next Step” wanneer je de selectie gemaakt hebt.
 • Stap 3. Kies de frequentie van het aantal exporten. Je kunt kiezen uit een eenmalige export van gegevens of een reguliere export elke 2 maanden gedurende een jaar.
 • Stap 4. Kies het bestandstype en het maximale formaat van het bestand.
 • Stap 5. Klik op “Create export”.

Afhankelijk van de grootte kan het uren duren alvorens de export daadwerkelijk klaar staat. Zo moet je er rekening mee houden dat de dienst Google Photos erg veel data zal bevatten. Gek genoeg was bij mij juist de overige data die het overgrote deel van de download omhelsde. Het is goed om te weten dat deze export slechts een week inzichtelijk is. Dit heeft mede te maken vanwege de omvang van de bestanden.

Hoe is het gestructureerd

Wanneer je de export bekijkt kunnen wij ons goed voorstellen dat er hier de nodige vraagtekens gezet worden. Een vorm van logica lijkt soms te ontbreken. Wanneer je voor een kleiner downloadbestand gaat wordt deze data helemaal in kleine stukjes opgedeeld. Het is daarom raadzaam om eigenlijk direct voor het grote bestand te kiezen.

Binnen de verschillende folders kunnen de bestanden makkelijk via de browser geopend worden. In sommige gevallen kunnen de bestanden ook via een simpele tekstverwerker ingezien worden. Deze laatste methode raden wij enkel aan wanneer je ook weet wat je doet.

Het komt vaak genoeg voor dat je even snel de zoekmachine van Google gebruikt op jouw Android smartphone. Deze zoekopdrachten zijn door de techreus bewaard. Je kunt bij de ingegeven zoekopdrachten zien wanneer je dit hebt gedaan en hoe laat. Wanneer het vanaf een smartphone is gedaan is zelfs de locatie nog toegevoegd.

De zoekfunctie gaat erg ver. Zo worden ook ingesproken opdrachten opgeslagen in de data. Deze functie gebruik ik persoonlijk niet, maar uiteindelijk zijn deze wel terug te luisteren wanneer je hier gebruik van maakt.

Google Maps

Vrijwel iedereen gebruikt wel Google Maps. Het is de meest populaire navigatiedienst op dit moment. In deze dienst weet de zoekgigant dus ook enorm veel data te halen. Het mag duidelijk wezen dat men weet waar je allemaal bent geweest.

Interessant genoeg weet men ook wat je precies hebt gedaan zonder dat je dit ergens bewust hebt ingevoerd. Dit kun je terugvinden in de “Location History” folder. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat men in dat geval enkel een gok heeft gewaagd, want de activiteiten kwamen niet overeen met wat ik ooit heb gedaan.

Sinds dit jaar lijkt Maps echter wel een stuk beter om te gaan met deze mogelijke activiteiten. In de meest recente bestanden lijken de activiteiten ook een stuk specifieker te zijn. Hierbij kom je zaken tegen zoals:

 • WALKING
 • STILL
 • IN_PASSENGER_VEHICLE
 • CYCLING
 • RUNNING
 • IN_TRAIN

Het algoritme was Google gebruikt is gek genoeg erg accuraat. Je kunt je wellicht niet meer voorstellen wat je hebt gedaan, maar de zoekgigant kan jou dit precies vertellen. In veel gevallen klopt het aardig of zit de dienst er goed bij. Zo ben ik geen fanatiek fietser, maar ze wisten mij wel te vertellen wanneer ik dat wel had gedaan.

Play Store en Youtube

Zoals je mag verwachten zal de Play Store alle activiteiten rondom applicaties monitoren. Hier zien wij eigenlijk niet heel veel gekke zaken. Wel weet de zoekgigant te melden hoe vaak en wanneer je een game hebt gespeeld. Dit laatste is feitelijk ook niet vreemd. Een spel kan immers vaak alleen opgestart worden wanneer je verbonden bent met een Google-account.

Binnen Youtube zal Google jou volgen op het gebied van bekeken video’s, gedeelde video’s en likes. Op basis hiervan schotelt Youtube dan ook vaak de video’s voor die je wellicht interessant vindt. Het algoritme is in dit geval om jou de beste resultaten direct te tonen.

Advertenties

Op deze website maken wij ook gebruik van Google Ads. Het is voor ons een belangrijke bron van inkomsten om de website levend te houden. Op de smartphone wordt deze data ook verzameld door Google. Zo weet de zoekgigant wanneer ze jou een advertentie hebben getoond. In de verzamelde data staat er niet bij welke advertentie dit geweest zou zijn.

Alles samengevat

Wanneer je de export opent kun je wellicht even goed schrikken. Google heeft wat dat betreft meer data verzameld dan je je kunt voorstellen. Het is de vraag wat het uiteindelijke doel is van deze data. Zonder dat je het weet heeft de zoekgigant toch aardig wat informatie verzameld.

De data die verzameld wordt lijkt in onze ogen niet veel waard te zijn, maar voor bedrijven zoals Google is dit waardevol. Wat mij persoonlijk wel zorgen baart is de opslag van audiofragmenten. Wanneer je dus de Google Assistant gebruikt kun je dit in de export gewoon weer terugvinden en beluisteren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je na deze ervaring de functie mogelijk niet meer of minder zal gebruiken.

Ik ken genoeg collega’s die de zoekfunctie op deze manier wel eens ‘misbruiken’ om gekke zoektermen in te laten voeren. Wanneer ze dit weten zullen ze wellicht anders denken.

Hoe denk jij over deze data-verzameling? Hoe ziet jouw data er uit? Wij zijn erg benieuwd wat jij bent tegengekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De Motorola RAZR 5G zal dit jaar nog in de Nederlandse schappen liggen.

Motorola RAZR 5G is officieel gelanceerd

Volgend bericht
De Motorola Moto E7 Plus is gepresenteerd door de fabrikant.

Motorola Moto E7 Plus officieel gelanceerd

Gerelateerde berichten
Total
7
Share