De Huawei Kirin 1020 zal volgens het nieuwe 5nm procede worden geproduceerd door TSMC.

Kirin 1020 komt mogelijk in de Huawei Mate 40

De lancering van de nieuwe Mate 40 is nog ver weg, maar de ontwikkeling staat uiteraard niet stil. Er zijn sterke vermoedens dat de nieuwe Kirin 1020 chipset van Huawei in dit vlaggenschip zijn intrede zal maken. De nieuwe chipset wordt volgens een andere procedure geproduceerd waardoor er een significante verbetering in prestaties te merken zijn.

5nm procedé

De Kirin 1020 zal volgens het nieuwe 5nm procede geproduceerd gaan worden door TSMC. Deze fabrikant heeft enkele grote namen, waaronder dus Huawei, onder zich die de chips laten produceren. Alhoewel het nog niet officieel bevestigd is, lijkt het er in ieder geval sterk op dat TSMC de productie voor deze Kirin 1020 op zich zal nemen. Op dit moment is deze chipfabrikant druk bezig met de voorbereidingen van deze nieuwe 5nm procedé. Volgens berichten kunnen de eerste chipsets in het tweede kwartaal van 2020 geproduceerd worden. Hierdoor beschikt de Kirin 1020 over ongeveer 171.3 miljoen transistoren per vierkante millimeter.

Race voor de snelste chipset

Zoals gezegd produceert TSMC niet exclusief voor Huawei. Ook Apple neemt de chipsets van deze fabrikant af. De aankomende Apple A14 Bionic chipset zal volgens deze nieuwe procedure geproduceerd worden. Het is echter Apple die mogelijk als eerste met deze nieuwe chipset zal pronken. Huawei zal met de Mate 40 kort daarop volgen met de Kirin 1020.

In dat opzicht blijven Samsung en Qualcomm dan nog achterlopen. De Snapdragon 865 wordt bij Samsung geproduceerd volgens het 7nm EUV proces. De Snapdragon 875 zal pas in 2021 van de productieband rollen bij TSMC volgens de nieuwste procedure. Uiteraard valt er nog meer te halen uit de mobiele chips. In 2022 wordt verwacht dat de eerste smartphone met een 3nm chipset uitgeleverd kunnen worden.

Kirin 1020

Rondom de ontwikkeling van deze Kirin 1020 is al het nodige vooraf gegaan. Als basis heeft men de huidige Kirin 990 gebruikt. Deze werkt op de Cortex-A76 rekenkern in plaats van de nieuwe Cortex-A77 rekenkern. Volgens Huawei is de eerder genoemde rekenkern een stuk zuiniger waardoor de keuze voor de fabrikant snel gemaakt was. Volgens ingewijden zou de fabrikant nu wel testen met de Cortex-A77 in de nieuwe Kirin 1020 chipset, maar deze beweringen worden inmiddels ook weer van tafel geveegd. De Kirin 1020 gaat namelijk uitgerust worden met de nieuwe Cortex-A78 rekenkern.

Volgens eerste berichten zal de nieuwe chipset 50% sneller zijn in vergelijking met de huidige Kirin 990. Dit is een flinke sprong en ook een aanzienlijke verbetering. Zo is de verwachting dat de Snapdragon 865 slechts 25% meer rekenkracht levert ten opzichte van zijn voorganger. Vooral op rekenkracht zal de aankomende Mate 40 dus een flinke verbetering doormaken ten opzichte van de huidige Mate 30.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.