Kan je dadelijk coronabesmetting vaststellen met smartwatch?

Smartwatch

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen kijken samen met Verily of ze het coronavirus kunnen vaststellen met een smartwatch. Hiervoor gebruikt het Radboudumc een bestaande Parkinson onderzoekgroep. 

Vroegtijdige opsporing met smartwatch

In 2017 gebruikten onderzoekers de smartwatch al voor een onderzoek met Parkinsonpatiënten. Tijdens dit onderzoek hielden deelnemers twee jaar lang gedetailleerde informatie bij over hun ziekte en de impact die deze had op hun leven. De smartwatch werd samen met het Amerikaanse bedrijf Verily ontwikkeld. Zij fabriceren onderzoekshorloges en maakten de smartwatches op maat voor deze studie naar Parkinson.

Via de geavanceerde horloges gaven Parkinsonpatiënten allerlei informatie door over hun ziekte. Er werd gestart met 650 patiënten, waarvan 500 uiteindelijk werden opgenomen in de studie. 260 van hen stuurden ruim een jaar gegevens door, 60 van de patiënten deden dit twee jaar. Dezelfde onderzoeksgroep gebruikt men nu om te kijken of ze de smartwatches kunnen inzetten voor het vroegtijdig vaststellen van een Covid-19 infectie.

Niet alleen geschikt bij Covid-19 infectie

Onderzoeksleider en hoogleraar Bas Bloem vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over de werking van het horloge: “Door middel van slimme sensoren meet de smartwatch de hele dag een groot aantal functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hartslag, die stijgt namelijk als je ziek bent. Iets anders dat de sensoren meten, is de weerstand van de huid, deze neemt af bij koorts. Ook de kwaliteit van de slaap meet het horloge, die gaat bij veel zieken achteruit.”

In de Parkinson onderzoeksgroep zitten al enkele besmette mensen. Hen wordt met vragenlijsten gevraagd wanneer zij in de afgelopen periode tekenen van een corona infectie ervoeren. Daarnaast vraagt men om de lichaamstemperatuur bij te houden. Worden deelnemers getest op het Covid-19 virus, dan vraagt men eveneens om deze uitslag te delen. Als de smartwatch helemaal op punt staat en goed werkt, dan kan deze ook worden ingezet bij andere infecties. Dit komt omdat het horloge algemene verschijnselen registreert, die je ook bij andere virussen ziet.

Privacy komt niet in het gedrang

Over de privacy van het onderzoek is volgens Bloem goed nagedacht. Alle gegevens worden volledig geanonimiseerd. Het zou daarom volkomen onmogelijk zijn om gegevens te herleiden naar een persoon. Bloem geeft aan dat ze er alles aan doen om de privacy en veiligheid van alle deelnemers te waarborgen.

Verily gaat met dezelfde vragenlijsten aan de slag in de Verenigde Staten. Deelnemers daar zijn 10.000 gezonde personen. Zo kijkt men of ze een vroegtijdige infectie met Covid-19 kunnen herkennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

Op 22 april zullen de Motorola Edge en Edge+ gelanceerd worden.

Motorola Edge+ zal op 22 april gelanceerd worden

Volgend bericht

De nieuwe OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro zijn vandaag officieel gelanceerd.

OnePlus 8 en 8 Pro na lang speculeren gelanceerd

Gerelateerde berichten

Total
20
Share