iPhone A12 processor in massaproductie

Apple heeft een overeenkomst gesloten met TSMC voor de massaproductie van hun nieuwe A12 processor. In april kondigde TSMC al aan te beginnen met de massaproductie van een 7nm-chipset echter werd de andere partij nog niet genoemd. Inmiddels is dus bekend dat Apple de opdracht heeft gegeven voor deze productie. Met deze deal stormt de fabrikant van deze chips af op een recordwinst.

Apple A12 processor

De nieuwe A12 processor moet volgens bronnen een stuk kleiner zijn in vergelijking met de huidige A11 processor. Deze laatste processor is nog volgens het 11-nanometer ontwerp gefabriceerd. De nieuwe A12 is een stuk krachtiger en energiezuiniger. Hierdoor zal de nieuwe generatie iPhone’s zullen dus nog beter presteren, maar ook de accu wordt ontlast. Hierdoor kun je ook rekenen op een langere accuduur. Het vermoeden bestaat dat deze processor nog dit jaar in de nieuwe iPhone’s ge├»ntegreerd zal worden. Onder andere de iPhone 9, X en X Plus kunnen op deze nieuwe processor rekenen als wij de berichten mogen geloven.

Apple versus Samsung

Al geruime tijd heeft Apple gebruik gemaakt van chips van Samsung. De overstap naar TSMC komt echter niet geheel als een verrassing. Recentelijk heeft Samsung hun productielijn aangepast en hierdoor beschikt de fabrikant nu over ultra-violet lithography (EUV) technologie. Ondanks deze nieuwe fabricagewijze is Samsung nog niet in staat om de nieuwe chip van Apple in massaproductie te nemen. Door dit laatste heeft Apple moeten besluiten om voor dit jaar de volledige productie bij TSMC neer te leggen. Dit neemt uiteraard niet weg dat er in 2019 weer gebruik gemaakt wordt van de chips van Samsung.

Apple is dan wel de eerste smartphonefabrikant met een dergelijke chip, toch zal Samsung niet ver achter blijven met hun nieuwe Note 9. De verwachting is dat in deze phablet ook een nieuwe generatie chips ingebouwd zal worden door Samsung. Volgens de laatste berichten gaat Samsung een 8-nm chip inbouwen in deze phablet en hiermee komen de prestaties vrijwel gelijk te liggen met de chip van Apple.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.