Apple iPhone 14 komt mogelijk met 2 TB geheugen.

iPhone 14 mogelijk met 2 TB QLC NAND-flashgeheugen

Apple heeft dit jaar de maximale iPhone-opslagruimte verdubbeld tot 1 TB, en mogelijk doet het volgend jaar hetzelfde. Volgens de Chinese site My Drivers biedt de 2022 iPhone-reeks, waarvan we aannemen dat deze de iPhone 14 gaat heten , tot 2 TB aan opslagruimte.
Dit rapport volgt op een rapport van DigiTimes waarin staat dat Apple samenwerkt met NAND-flashchipmakers en ernaar streeft om kosteneffectieve QLC (quad-level cell) NAND-flashoplossingen voor de iPhone 14 te maken. 

Overstap naar ander geheugen

De demontage van iFixit heeft onthuld dat de iPhone 13 Pro is uitgerust met Kioxia’s NAND-flashgeheugen, waarschijnlijk van het type triple-level cell (TLC). Het belangrijkste voordeel van QLC ten opzichte van TLC is dat het met vier bits per cel de geheugendichtheid met 33 procent verhoogt. Dat betekent dat het meer gegevens kan opslaan in dezelfde vormfactor. Dat vertaalt zich ook in lagere kosten per capaciteitseenheid.

TLC daarentegen kan een groter aantal schrijf- en wiscycli doorlopen, wat betekent dat het duurzamer is en ook sneller is dan QLC. De beslissing om TLC te vervangen door QLC is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. 

1TB is ook meer dan genoeg voor de meeste gebruikers, en het kan een tijdje duren voordat we 2TB-handsets gaan zien, dus neem dit nieuws met een korreltje zout.

Wijzigingen iPhone 14

Het  My Drivers-rapport herhaalt dat Apple volgend jaar waarschijnlijk van de inkeping af zal zijn. Dat geldt blijkbaar alleen voor de Pro-modellen, waarvan ook de geruchten gaan dat ze een titanium constructie hebben. Het Max-model kan worden geleverd met ronde knoppen. De duurdere modellen krijgen waarschijnlijk een 48MP camerasensor.

Apple zal naar verluidt het minimodel in 2022 dumpen en in plaats daarvan nog een 6,7-inch variant introduceren. Het bereik zal naar verluidt worden aangedreven door een 4nm-chipset . 

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1192

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.