Apple Mobiele telefoons

iPhone 12 krijgt een flinke upgrade in de OLED schermen

De Apple iPhone 12 Pro Max heeft mogelijk al wat details prijsgegeven.

Later dit jaar zal de iPhone 12 zijn intrede maken. Inmiddels is het duidelijk dat het nieuwste product van Apple enkele upgrades tegemoet kan zien. Vandaag is er dan ook gedetailleerde informatie naar buiten gekomen over de OLED-schermen die de fabrikant zal toepassen op de nieuwe iPhone 12. Hierdoor hebben wij nu een beter beeld van wat wij kunnen verwachten op de nieuwste modellen.

iPhone 12 Pro Max

Het absolute topmodel wordt de Pro Max. De smartphone krijgt de beschikking over een 6.68 inch OLED-scherm welke wordt geleverd door Samsung Display. De maximale resolutie van het scherm bedraagt 2778 x 1284 pixels. Qua pixeldichtheid is dit nieuwe scherm goed te vergelijken met de huidige iPhone 11 Pro Max.

Toch is dit scherm niet zomaar gekozen. Men heeft er hier voor gekozen om gebruik te maken van de nieuwe Y-OCTA techniek. Het komt er op neer dat de aansturing nu direct op het scherm gebeurd. Hierdoor is een aparte laag voor de touchfunctie niet meer noodzakelijk. Deze nieuwe techniek zorgt er voor dat het scherm een stuk dunner is en daarnaast ook nog goedkoper is in de productie.

Dit nieuwe scherm wordt in de markt gebracht als het ‘Super Retina XDR’ scherm. Naast de bovengenoemde wijziging heeft Apple er ook voor gekozen voor 10-bit kleurdiepte. Hierdoor kan het scherm ruim 1 miljard verschillende kleuren tonen op het scherm. Dat zijn pas indrukwekkende cijfers te noemen. Al eerder werd deze kleurdiepte toegepast op de smartphones van OnePlus en Oppo.

‘Pro’ versie

De iPhone 12 Pro wordt geleverd met een 6.1 inch OLED-scherm. Bij deze smartphone wordt ook de 10-bit technologie verwacht, maar toch zijn er wel enkele aanpassingen op te merken. Vanwege het kleinere scherm zal de maximale resolutie uitkomen op 2532 x 1170 pixels. De pixeldichtheid blijft overigens hetzelfde. Het is niet de verwachting dat de Pro de Y-OCTA techniek wordt toegepast. In plaats hiervan kiest men weer voor de reguliere laag voor de aansturing van het scherm.

Net als bij de Pro Max zal ook deze Pro standaard een verversingsfrequentie kennen van 120 Hz.

‘Max’ versie

Voor de iPhone 12 Max heeft Apple andere leverancier benaderd voor de productie. De smartphone beschikt nog steeds over een 6.1 inch OLED-scherm. Ditmaal wordt het scherm echter betrokken bij BOE en LG Display. Hierbij moet opgemerkt worden dat LG Display voornamelijk de leveringen zal doen en BOE enkel wordt ingeschakeld als de vraag hoger is dan het aanbod.

Ondanks dat het scherm elders wordt afgenomen mogen wij het scherm direct vergelijken met de iPhone 12 Pro. Het grote verschil bij dit model is echter de afwezigheid van de 10-bit kleurdiepte. Daarnaast zal de 120 Hz verversingsfrequentie niet aanwezig zijn op dit scherm. Vanwege deze afwezigheid is dit het eerst model in lijn die het predikaat ‘Super Retina XDR’ niet zal dragen.

iPhone 12

De meest betaalbare versie van het geheel is de iPhone 12. Dit komt mede door het tamelijk kleine 5.4 inch OLED-scherm. Over de herkomst van het scherm zijn nog wat twijfels. Zo claimen bronnen dat de schermen worden afgenomen van Samsung Display, terwijl andere bronnen juist BOE als leverancier melden. Wij laten dit dus even in het midden.

Veel features van het scherm worden geleend van de iPhone 12 Max. De maximale resolutie van het scherm bedraagt 2340 x 1080 pixels.

Vertraging

Het is erg goed mogelijk dat de iPhone 12 later dan gepland gelanceerd zal worden. Verschillende toeleveranciers hebben te kennen gegeven momenteel niet aan de vraag te kunnen voldoen vanwege het coronavirus. Vanwege de stilgelegde fabrieken is de vertraging nu opgelopen tot zes weken. De vertraging in de productie zorgt nu waarschijnlijk ook voor de vertraging in de lancering van de nieuwe iPhone 12. De tijd zal ons leren of dit nu werkelijk het geval is.

administrator
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.