iPhone 12 komt mogelijk met een 5nm chipset

De iPhone 12 wordt de eerste smartphone met een 5nm chipset.

De strijd om de krachtigste en snelste processor is zeker nog niet gestreden. Elk jaar worden de grenzen weer verlegd. Voornamelijk op het gebied van productie is er nog veel winst te behalen. De iPhone 12 lijkt nu de eerste smartphone te worden die de beschikking gaat krijgen over een 5nm chipset. Hiermee wordt de smartphone, met afstand, de snelste smartphone tegen die tijd.

Productie starten

Volgens bronnen zal de leverancier van de chipset voor de iPhone 12 hun productie starten in het tweede kwartaal van 2020. Tot dusver is er nog geen vuiltje aan de lucht. De bron weet echter te melden dat TSMC, de bewuste leverancier, de chipset zal produceren volgens het nieuwe 5nm procedé. Het is juist deze laatste toevoeging aan het bericht waardoor iedereen weer even is wakker geschud. Nog geen enkele andere fabrikant kan mogelijk op korte termijn hier goed antwoord op geven.

Momenteel is TSMC al een proefproductie gestart op basis van 5nm. Deze proef moet eventueel onvolkomenheden in de productie naar boven brengen. De fabrikant heeft dan nog tijd genoeg om problemen op te lossen alvorens de werkelijk productie van de chipset voor de iPhone 12 moet starten. Het neemt overigens niet weg dat andere fabrikanten geen gebruik mogen maken van deze techniek. Wanneer de productie werkelijk van start kan gaan zullen partijen zoals Huawei mogelijk in de rij staan voor de chipsets vanuit TSMC.

Wat betekent 5nm?

Momenteel werken de iPhone X en de iPhone 11 op chipsets die zijn geproduceerd volgens het 7nm procedé. Wij als consument weten momenteel niet beter en accepteren deze snelheid. Wij als consument verwachten echter wel constant verbetering. Op het gebied van de chipset valt er zeker nog wat te behalen. Zo moet de manier van productie gewijzigd worden. Deze woorden zijn echter wat simpel uitgelegd en dus zeker niet simpel uitgevoerd.

Simpel gezegd passen er meer transistoren op de vierkante millimeter wanneer de chipset van de iPhone 12 gemaakt wordt op basis van 5nm. Hoe meer van deze transistoren in de chipset passen, des te efficiënter de chipset werkt en hoe hoger de kloksnelheid ligt. Een fabrikant kan er ook voor kiezen om de chipset juist kleiner te maken en de huidige kloksnelheid te handhaven. Met een kleinere chip kan er weer ruimte gemaakt worden voor een ander element. Het is echter niet de verwachting dat de iPhone 12 deze stap zal maken.

Wat gaat de iPhone 12 bieden?

Met deze nieuwe informatie lijkt het vrijwel zeker te zijn dat de A14 Bionic chipset van Apple een echt rekenwonder zal worden. Wellicht van korte duur, maar wel de eerste volgens de nieuwe procedure. Al eerder gingen er geruchten rond dat de verwachtingen rondom deze chipset hoog waren. Wij weten nu ook wel waarom deze verwachtingen zo hoog zijn. Hoeveel krachtiger het uiteindelijk zal zijn is nog niet bekend. Exacte cijfers zijn helaas nog niet bekend. Enkel grove schattingen geven een beetje beeld van wat wij mogelijk kunnen verwachten.

Het is nu aan Apple om ook de software zo in te richten dat hierdoor het maximale uit de chipset wordt gehaald. Snelheid is uiteraard essentieel, maar de rekenkracht kan ook efficiënt worden verdeeld. Hier komt de software om de hoek kijken. Wij hebben echter het volste vertrouwen in de developers bij Apple dat ze hier zeker rekening mee houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De Galaxy M11, Galaxy M21 en de Galaxy M31 zullen deze maand hun opwachting nog maken.

Samsung Galaxy M11, Galaxy M21 en Galaxy M31 zijn onderweg

Volgend bericht
Xiaomi toont op 24 september de Mi Mix Alpha

Xiaomi Mi Mix Alpha voor onbepaalde tijd uitgesteld

Gerelateerde berichten
Total
5
Share