Huawei met eigen OS

Huawei werkt aan eigen besturingssysteem

Volgens ingewijden werkt Huawei aan een eigen besturingssysteem als alternatief op Android. Het eigen OS zou nuttig zijn wanneer, door Amerikaanse sancties, smartphones met Android niet meer verkocht mogen worden in China. Al geruime tijd liggen China en Amerika elkaar dwars als het gaat om handelsovereenkomsten. Volgens dezelfde bronnen zou Huawei al sinds 2012 aan dit besturingssysteem werken gezien de spanningen tussen beide landen.

Worst case scenario

De spanningen zijn in 2012 verslechterd doordat er onderzoek van activiteiten werd gedaan naar branchegenoot ZTE. Ren Zhengfei, oprichter van Huawei, heeft hierdoor besloten om een start te maken met de ontwikkeling van een eigen OS. Het besturingssysteem werd ontwikkeld als worst case scenario. Recentelijk zijn de spanningen verder opgevoerd rondom ZTE, aangezien Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met het Chinese ZTE. Hierdoor is het ook goed mogelijk dat ZTE zijn licentie verliest en mogelijk ook andere fabrikanten dit lot kunnen ondergaan. De komst van dit eigen besturingssysteem lijkt dan ook een stuk dichterbij te komen.

Onderzoek

Ook Huawei is recentelijk onderwerp van discussie geworden voor Amerika. De Amerikaanse overheid heeft recentelijk een onderzoek gestart rondom Huawei in verband met activiteiten in Iran. Huawei zou in telecomapparatuur hebben geleverd aan Iran op het moment dat er een handelsverbod lag op dat land. Mocht de fabrikant werkelijk deze sancties hebben omzeild kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Huawei OS

Het eigen besturingssysteem heeft vooralsnog het daglicht niet gezien. Volgens bronnen is het OS nog niet zo goed in vergelijk met Android. Ook zijn er nog maar weinig applicaties die het nieuwe systeem ondersteunen. De fabrikant zelf ontkent dat er sprake is van een ontwikkeling van een eigen besturingssysteem en dat er in de nabije toekomst hier plannen voor zijn. Vooralsnog moeten wij het dus nog even met geruchten doen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1141

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.