De Huawei P50 komt mogelijk met een Amerikaanse chipset op de markt.

Huawei P50 mogelijk met Snapdragon 875G chipset

Huawei heeft het zwaar. Vanwege het handelsembargo met Amerika zijn er dusdanig strenge richtlijnen opgezet dat de fabrikant inmiddels zijn heil elders moet zoeken. Toch lijkt er een lichtpuntje te zijn aan het einde van de tunnel. Volgens bronnen kan de Huawei P50 volgend jaar mogelijk toch rekenen op een Amerikaanse chipset, namelijk de Snapdragon 875G. De Huawei Mate 40 lijkt ondertussen ook wat wijzigingen te ondergaan op het gebied van chipsets.

Verschillende chipsets Mate 40

Momenteel is Huawei druk doende met de Mate 40. Oorspronkelijk zou deze smartphone geleverd worden met hun eigen Kirin 1020 chipset. Deze chipset wordt volgens het 5nm procedé geproduceerd door TSMC. Sinds 15 mei mag dit laatstgenoemde bedrijf geen zaken meer doen met Huawei. Alle bestellingen voor deze datum moeten nog wel gewoon uitgeleverd worden. Dit betekent dat er ruim 8 miljoen chipsets nog naar Huawei verscheept zullen worden. Hierna is het echter over en uit voor de Kirin 1020 chipset.

De verwachting is echter dat de Mate 40 ruim 10 miljoen keer verkocht zal worden. Hierdoor is er op korte termijn dus een andere chipset nodig. Volgens bronnen wil Huawei daarom de Mate 40 nu in twee versies uitleveren. Exclusief voor de Chinese markt zal de Kirin 1020 chipset ingezet worden. Buiten deze landsgrenzen zal er een nog nader te bepalen MediaTek chipset ingezet worden. Met deze zet volgt de fabrikant de werkwijze van Samsung. Ook deze fabrikant gebruikt verschillende chipsets voor verschillende werelddelen.

Huawei P50 met Snapdragon 875G

Verschillende bronnen weten inmiddels te melden dat Qualcomm een licentie heeft aangevraagd om zaken te mogen doen met Huawei. Deze aanvraag schijnt inmiddels goedgekeurd te zijn. Met deze goedkeuring kan Huawei de Mate 50 en P50 weer voorzien van Qualcomm processoren. Aangezien het hier om vlaggenschepen gaat zal zeker niet de minste chipset ingezet worden voor de rekenkracht in de smartphone. Het toewijzen van deze licentie aan de chipfabrikant is een klein lichtpuntje in de donkere tunnel van Huawei. Wanneer deze licentie werkelijk is verleend zullen er mogelijk spoedig meer fabrikanten volgen met een dergelijke aanvraag. Laten wij stiekem hopen dat Google er dan ook werk van maakt.

Vertraging Mate 40

Vanwege de problemen rondom de chipsets lijkt de Mate 40 momenteel tegen een flinke vertraging aan te lopen. Het was eerst de verwachting dat de smartphone ergens in de herfst beschikbaar zou komen. Met de recente ontwikkelingen moeten wij er nu serieus rekening mee houden dat hier vertraging in is opgetreden. Het kiezen van een nieuwe chipset lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Beide chipsets moeten immers nagenoeg dezelfde specificaties bieden. Dit lijkt een erg lastige klus te worden wanneer Huawei bij MediaTek gaat winkelen. Het is dan nog logisch te noemen om eens bij Samsung aan te kloppen, maar deze zullen hun eigen Exynos chipset niet zomaar cadeau doen. In de aankomende periode heeft Huawei dus genoeg huiswerk te doen om deze tegenslag te kunnen overwinnen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.