De Huawei Kirin 1020 zal volgens het nieuwe 5nm procede worden geproduceerd door TSMC.

Huawei Mate 40 is de laatste smartphone met de Kirin chipset

Het zal er eigenlijk aan te komen, maar de Mate 40 wordt definitief de laatste smartphone van Huawei die met hun eigen chipset uitgerust zal worden. Hiermee komt er een einde aan een chipset waar menig andere fabrikant voor vreesde. De Kirin chipsets gingen er in de laatste maanden harder doorheen dan de fabrikant aanvankelijk had voorspelt. 

Amerikaanse sancties Huawei

De bron van de ellende rondom deze Kirin chipsets is direct te wijten van de Amerikaanse sancties. Op dit moment mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met het Chinese Huawei. Het klopt inderdaad dat deze bewuste chipsets door Huawei zelf zijn ontwikkeld. Dit is echter puur de ontwikkeling. De productie is uitbesteed aan TSMC. Voor de productie van deze chipsets zijn onderdelen nodig vanuit Amerika.

In theorie kan het nog zo zijn dat TSMC een vergunning krijgt om alsnog te mogen produceren voor Huawei. De kans hierop lijkt echter met de dag kleiner te worden. Tot aan 15 september mag de producent nog openstaande orders zover mogelijk wegwerken. Hierna moet het bedrijf de productie van de Kirin chipset definitief stopzetten.

Andere fabrikanten

In eerdere geruchten werd er nog gesproken over een andere Chinese partner. Het zou hier gaan om het bedrijf Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). De speculaties liepen meteen hoog op. Dit bedrijf zou immers niet in staat zijn om aan de hoge eisen te kunnen voldoen. Inmiddels is het wel duidelijk geworden dat Huawei een gesprek heeft gevoerd met het bedrijf. Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat het verplaatsen van de productie onmogelijk is.

Nu de laatst mogelijke uitweg ook geen optie meer is zullen wij helaas met groot verdriet moeten aankondigen dat de Kirin chipset enkel nog zijn prestaties zal tonen in de aankomende Mate 40.

Winnaars en verliezers

De Amerikaanse sancties kent hierdoor enkel maar verliezers aan de kant van Huawei. Het dochterbedrijf HiSilicon, welke verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de chipset, lijkt nu compleet overbodig te zijn geworden. Het bedrijf kan nu immers geen chips meer laten produceren.

In Amerika is Qualcomm druk bezig om alsnog een vergunning te krijgen om aankomend jaar chipsets te mogen leveren aan Huawei. Hierover is nog steeds geen besluit genomen, maar zelf achten wij de kans wat klein in. In dat geval kunnen de Chinezen enkel nog uitwijken naar de minder krachtige chipsets van MediaTek. Wij moeten er sterk rekening mee houden dat de Mate 50 mogelijk met deze laatste chipsets uitgerust zullen worden.

SIMC zal voor aankomend jaar hun productie ook nog niet aangepast hebben. Zo was de fabrikant ondermeer verantwoordelijk voor de Kirin 710A chipset. Deze werd echter nog volgens een relatief oude methode geproduceerd. In huidige standaarden kan deze echt niet meer gebruikt worden in high-end smartphones.

Samsung is een grote leverancier als het gaat om componenten voor smartphones. Het bedrijf heeft in het verleden al eens OLED-schermen en geheugen geleverd aan Huawei. Het bedrijf is echter niet happig om chipsets aan Huawei te leveren of om deze te produceren. Dit laatste kunnen wij natuurlijk Samsung niet kwalijk nemen. De Chinezen zijn momenteel de grootste concurrent voor Samsung.

Huawei is overduidelijk de grote verliezer in dit enorme machtsspelletje. Er zijn enkele bedrijven die mogelijk nog wel kunnen profiteren van deze wijziging. Zo kan MediaTek plotseling een belangrijke speler gaan worden op de smartphonemarkt. Doorgaans werden deze chipsets juist op de wat meer betaalbare smartphones ingezet. Deze ontwikkeling willen wij dan ook graag op de voet volgen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.