Huawei Mate 30 zit zonder Android 10

Huawei Mate 30 zonder Google apps of gelicenseerde Android

Het hoofdstuk rond Huawei is zeker nog niet afgerond. En met de aankomende Mate 30 lijkt het verhaal weer een compleet andere wending te krijgen. Volgens Reuters heeft een woordvoerder van Google vandaag gemeld dat de nieuwe Mate 30 geen gebruik kan gaan maken van Google applicaties of een gelicenseerde versie van Android. Huawei moet in dat geval overstappen op plan B.

Geblokkeerd

Vooralsnog mag Huawei handelen met bedrijven in Amerika, maar de fabrikant staat wel op de zwarte lijst in het land. Het is aan leveranciers om te bepalen of ze zaken willen doen met het Chinese bedrijf. Al eerder gaf Google aan de banden met Huawei in te gaan perken nadat er volgens de Amerikanen was aangetoond dat bij smartphones van Huawei een serieus beveiligingslek is geconstateerd. De blokkade heeft nu nog weinig effect aangezien Google wel heeft aangegeven dat bestaande modellen nog hun updates kunnen verwachten. De blokkade leek in eerste instantie nog mee te vallen voor de fabrikant, maar Google heeft nu aangegeven dat ze geen gelicenseerde versie van Android zullen uitgeven voor de nieuwe Mate 30. Hierdoor zijn ook Google applicaties niet meer beschikbaar voor deze high-end smartphone.

Ondanks deze blokkade gaat het nog steeds goed met de fabrikant. De CEO gaf wel aan dat ze ruim 10 miljard dollar aan inkomsten kwijt zijn door deze blokkade in tegenstelling tot de 30 miljard die eerder voorspelt was. Onder normale omstandigheden was Huawei mogelijk dit jaar de grootste fabrikant geworden. Dit was dan mede door de introductie van de Mate 30 welke nu dus op losse schroeven staat. Juist dit laatste model had een sprint naar de top moeten zijn, echter vanwege de blokkade kan deze droom zomaar vervagen.

Open-source Android

Google staat overigens nog steeds open voor een samenwerking met Huawei. De softwaremaker eist dan echter wel dat de donkere wolken boven Huawei zijn opgeklaard en dit zien wij helaas niet snel gebeuren. Toch is er een nog een kleine deur die open staat voor de fabrikant. Ze kunnen gebruik maken van de open-source variant van Android. Deze versie is erg kaal en komt ook zonder Google services. Er zijn een klein handjevol fabrikanten die gebruik maken van deze versie. Toch verwachten analisten dat zonder Google Play de Mate 30 ook geen kopers zal gaan vinden. Het ontbreken van deze applicatiewinkel kan voor velen al de reden zijn om de Mate 30 links te laten liggen. Het is dus maar zeer de vraag of Huawei deze keuze zal gaan maken.

HarmonyOS

Recentelijk heeft Huawei hun eigen besturingssysteem HarmonyOS gelanceerd. Vooralsnog is dit besturingssysteem nog niet helemaal geschikt voor smartphones. Ook gaf de fabrikant aan dat ze dit nieuwe besturingssysteem nog niet willen inzetten op high-end smartphones. Toch lijkt dit nu wel de beste optie voor het geplaagde Huawei aangezien deze mogelijk nog wel Android applicaties kan draaien. Een eerdere uitspraak bevestigd mogelijk toch de komst van HarmonyOS naar de Mate 30.

Huawei will continue to use the Android OS and ecosystem if the U.S. government allows us to do so. Otherwise, we will continue to develop our own operating system and ecosystem.”-Joe Kelly Huawei spokesman

Keuzes

Met de uitspraak vanuit Google moet Huawei momenteel twee opties kritisch bekijken. Beide zijn zeker niet ideaal voor een smartphone zoals de Mate 30. Een derde optie is dat de fabrikant de nieuwe Mate 30 compleet uitstelt totdat er duidelijkheid gaat komen in de kwestie. Momenteel zijn er nog teveel onzekerheden. Als Huawei beslist om de Mate 30 toch te willen lanceren is het dus goed mogelijk dat het de eerste smartphone wordt die HarmonyOS zal gaan meekrijgen. Dit laatste lijkt ons nog de beste keuze in dit slechte scenario.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

2 reacties

  1. […] Het is jammer om te vernemen dat Huawei een dergelijke beslissing heeft moeten maken. Zonder de bewuste Google-diensten is een smartphone met Android vrijwel nutteloos. Even hadden wij nog het vermoeden dat de fabrikant hier een omweg in had gevonden. Dit vermoeden kwam mede doordat Huawei de lancering van de high-end smartphone juist in Europa liet plaatsvinden. Helaas lijkt er op de achtergrond toch meer aan de hand te zijn. Dit alles heeft te maken met de Amerikaanse sancties waarbij Google heeft besloten om nieuwe modellen niet meer te zullen ondersteunen. Alles over deze sancties en de mogelijke oplossingen van destijds kun je hier lezen. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.