Huawei Mate 30 komt niet in Nederland beschikbaar

Huawei Mate 30 komt mogelijk niet in Nederland beschikbaar

Vanavond staat de lancering van de nieuwe Mate 30-serie gepland. Het is al langer bekend dat dit de eerste high-end smartphone wordt die zonder de bekende Google-diensten beschikbaar zal komen. Volgens een tweetal bronnen heeft Huawei zich toch bedacht en zal de nieuwe Mate 30 sowieso niet meer in Nederland gaan uitbrengen.

Geen nut

Volgens bronnen heeft Huawei zich toch bedacht om de verkopen in een groot gedeelte van Europa te starten. In China heeft Huawei prima alternatieven beschikbaar voor de verboden Google-diensten. In Europa zijn hier echter nog geen alternatieven voor. In dat geval wordt de Mate 30 dus kaal geleverd en mag je als gebruiker zelf gaan zoeken naar alternatieven. De fabrikant heeft nu ingezien dat het dus totaal geen nut heeft om een kale smartphone van € 1.000,- op de markt te zetten. De beslissing zou overigens wel ad hoc zijn gemaakt door Huawei. Tot gisteren was de fabrikant nog voornemens om de Mate 30 in geheel Europa te lanceren.

Lancering Mate 30

Voor vanavond staat de lancering van de Mate 30 in München gepland. Deze lancering zou nog wel gewoon door gaan. Het is dus goed mogelijk dat enkele andere Europese landen nog wel de beschikking kunnen krijgen over de nieuwe Mate 30. Normaal gesproken wordt er na de lancering ook ruimte gegeven aan de pers om even kennis te maken met de nieuwe smartphone. Volgens bronnen is deze mogelijkheid er nu helaas ook niet. Het komt er dus op neer dat Huawei wellicht heeft ontdekt dat er geen goede vervangende diensten zijn van Google. Vlak na een lancering zijn ze niet gebaat bij slechte reviews en de Mate 30 kan dus goed bewust worden achtergehouden.

Sancties

Het is jammer om te vernemen dat Huawei een dergelijke beslissing heeft moeten maken. Zonder de bewuste Google-diensten is een smartphone met Android vrijwel nutteloos. Even hadden wij nog het vermoeden dat de fabrikant hier een omweg in had gevonden. Dit vermoeden kwam mede doordat Huawei de lancering van de high-end smartphone juist in Europa liet plaatsvinden. Helaas lijkt er op de achtergrond toch meer aan de hand te zijn. Dit alles heeft te maken met de Amerikaanse sancties waarbij Google heeft besloten om nieuwe modellen niet meer te zullen ondersteunen. Alles over deze sancties en de mogelijke oplossingen van destijds kun je hier lezen.

Dankzij de sancties zal het nieuwe vlaggenschip van Huawei helaas aan onze landsgrenzen voorbij gaan. De Mate 30 zal in Nederland niet officieel beschikbaar gaan komen, aldus bronnen. Dit is mede te wijten aan eerdere Amerikaanse sancties waardoor de Mate 30 niet meer voorzien kan worden van Amerikaanse onderdelen en of software. Stiekem hopen wij dat de fabrikant nog een goede oplossing bedenkt en de Mate 30 alsnog op de Nederlandse markt zal brengen. Desondanks raden wij wel aan om vanavond live de stream te bekijken van de lancering. Hierin wordt wellicht ook duidelijk gemaakt wat de toekomst van Huawei in Europa is voor de komende periode.

Bron

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.