Huawei Mate 30 officieel gelanceerd, voorlopig niet beschikbaar in Nederland

Huawei Mate 30 gelanceerd, zonder Google-services

Vandaag heeft Huawei de langverwachte Mate 30 gelanceerd. Zoals verwacht zal deze serie het voorlopig nog moeten stellen zonder de bekende Google services. Hierdoor wordt de smartphone praktisch onbruikbaar in Nederland voor de gemiddelde gebruiker. Helaas zal de Mate 30 dan ook pas eind dit jaar in Nederland beschikbaar gaan komen, mits alles dan op orde is.

Huawei Mate 30 Pro

De absolute topper van deze serie is de Mate 30 Pro. Zonder twijfel beschikt deze smartphone momenteel over de beste camera’s die wij op dit moment kunnen vinden. De Mate 30 Pro wordt uitgerust met de 40MP Super Sensing camera uit de P30 Pro. Tot dusver zijn wij hier dus bekend mee. Deze camera wordt echter nu bijgestaan door een 40MP ultrabreedhoeklens welke door Huawei de Cine Camera wordt genoemd. Beide camera’s kunnen gebruik maken van een ToF sensor om razendsnel de diepte te kunnen bepalen. De derde camera is een 8MP met 3x optische zoom. Deze laatste lens heeft ook de optische beeldstabilisatie aan boord.

Als de camera’s aan de achterzijde al indrukwekkend zijn kunnen wij ook even stilstaan bij de videomogelijkheden. De Mate 30 Pro ondersteunt 4K 60fps videoopname’s. Wanneer je de video in slowmotion opneemt zullen het aantal frames nog een stukje hoger liggen. Wanneer je in een resolutie van 720p gaat filmen schiet het aantal frames per seconde naar 7,680. Dit is nog nooit vertoond in een smartphone en dus zeker opmerkelijk te noemen. De 32 MP selfiecamera beschikt daarnaast over een sensor om handgebaren te kunnen herkennen. Om deze gebaren te kunnen verwerken maakt Huawei gebruik van hun eigen NPU. In dat opzicht is de Mate 30 Pro de aankomende Pixel 4 net weer te slim af.

De Mate 30 Pro beschikt over een 6.53 inch OLED-scherm met een maximale resolutie van 1176 x 2400 pixels. Aan de zijkant van deze smartphone loopt het scherm ook nog deels door. Huawei noemt dit Horizon Display. Het scherm ondersteunt daarnaast Huawei’s eigen M-Pen waarbij er 4096 drukpunten in het scherm verwerkt zijn. Voor het opladen van de smartphone kun je standaard rekenen op een 40W snellader. Bij Samsung blijft dit steken op 25W en bij Apple is dit zelfs een teleurstellende 18W. Bij het draadloos laden kun je nog steeds rekenen op 27W en dit zorgt er nog steeds voor dat de 4500 mAh accu snel genoeg vol zit.

De nieuwe Mate 30 Pro komt standaard met 8 GB werkgeheugen. Je hebt daarnaast keuze uit 128 GB of 256 GB opslag. De smartphone zal beschikbaar komen in de kleuren Black, Space Silver, Cosmic Purple en Emerald Green. Er komen ook nog twee speciale kleuren beschikbaar met een afwerking in het leer aan de achterzijde. Vergis je niet in de prijs, want de Mate 30 Pro gaat ongeveer € 1100,- kosten. Voor de versie met 5G ondersteuning zul je nog € 100,- bij moeten betalen.

Huawei Mate 30

De nieuwe Mate 30 komt een stuk dichter in de buurt van zijn grote broer in vergelijking met zijn voorganger. Het grote verschil wordt gemaakt in het scherm. Deze is gek genoeg wel groter. Zo meet de Mate 30 een schermgrootte van 6.62 inch met een maximale resolutie van 1080 x 2340 pixels. Het scherm loopt in dit geval niet door in de zijkant.

Aan de achterzijde lijkt de Mate 30 qua camerawerk hetzelfde te zijn. Toch wordt de ultrabreedhoeklens ingewisseld voor een versie met ‘slechts’ 16 megapixels. De selfiecamera is nu voorzien van een 24 megapixels lens. In tegenstelling tot zijn voorganger zal de nieuwe Mate 30 de laadtechnieken van zijn grote broer overnemen. Ook op de Mate 30 zullen wij dus gebruik kunnen maken van razendsnel bedraad en draadloos laden. De accu is wel iets kleiner en blijft steken op 4200 mAh.

Zoals je mag verwachten zal de Mate 30 een stuk goedkoper zijn. Voor de versie met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag betaal je nu nog maar € 800,-.

Porsche Design Huawei Mate 30 RS

Als aanvulling op al het bovenstaande zal er ook weer een gelimiteerde versie komen van de nieuwe Mate 30. Zoals je mag verwachten neemt deze Mate 30 RS de specificaties nagenoeg over van de Mate 30 Pro 5G. Het ontwerp is echter wel weer verschillend en dit valt vooral aan de achterzijde op. Hier is het glaswerk van de camera’s naar beneden doorgetrokken. Daarnaast is de achterzijde opgetrokken uit leder en is het beschikbaar in zwart of rood.

Deze gelimiteerde smartphone krijgt een prijskaartje mee van € 2095,-. Dat is zeker niet goedkoop, maar dan krijg je wel een model met 12 GB werkgeheugen en 512 GB opslag.

Huawei Mobile Services en AppGallery

Zoals bekend mag Huawei geen gebruik maken van Google-services. Ze zijn echter wel zo vrij om Android te gebruiken. De nieuwe Mate 30 draait dan in basis ook op Android 10, maar dan zonder de services. In plaats hiervan biedt de fabrikant Huawei Mobile Services aan. De fabrikant heeft inmiddels ook ruim 1 miljard dollar extra geïnvesteerd in deze dienst om verdere groei te kunnen verzorgen. Uiteindelijk kun je applicaties downloaden uit de AppGallery. Op dit moment zijn er al ruim 390 miljoen actieve gebruikers en werden er vorig jaar ruim 180 miljard downloads geregistreerd. In China is het een prima alternatief en weten ze niet beter dan dit. In Nederland zijn wij enkel nog Google gewend en is de nieuwe Mate 30 dan ook nog niet geschikt voor de gemiddelde gebruiker.

Huawei zal deze nieuwe serie voorlopig nog niet in Nederland gaan leveren. Eind dit jaar moeten ze uiteindelijk wel beschikbaar gaan komen, maar in welke hoedanigheid en met welke aanpassingen is nog onduidelijk. Hierover kon de fabrikant helaas nog geen antwoord op geven.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.